Държавата си търси над 80 млн. лв. от горските заменки

В нарушение са фирми на Ковачки, Батков, Баневи, на ексдепутата Емил Димитров, част от длъжниците са в ликвидация

Десислава Танева, сн. БГНЕС

Държавата е поискала да ѝ бъдат върнати над 80 млн. лв, които е получила в по-малко при извършени в периода 2007-2009 г. заменки на нейни гори с частни терени, за които през 2014 г. Европейската комисия реши, че представляват неразрешена държавна помощ. Това съобщи на брифинг в парламента земеделският министър Десислава Танева.

Уведомителни писма са пратени до 51 фирми, 33 физически лица, три общини и едно сдружение, които общо са сключили 103 сделки за замяна на техни гори срещу държави на по-ниски от пазарните цени, от което държавата е ощетена, става ясно от публикувания по-късно през деня на сайта на агроведомството списък с юридическите и физическите лица, към които са предявени претенциите. Кой колко трябва да дава не е посочено, като обяснението е, че въпросните над 80 млн. лв. са главницата на надвзетите суми и върху тях ще тече лихва до момента на извършването на плащането.

Поисканите за връщане суми обаче подлежат на обжалване пред съда и не е ясно каква част от тях реално ще бъде събрана. Освен това част от фирмите, към които са предявени претенции, се намират в ликвидация и засега не е ясно как ще се процедира с техните задължения към Изпълнителната агенция по горите, която реално е извършвала в нарушение сделките и така е предоставила недопустима държавна помощ.

Популярни босове, фирми в ликвидация и сменена собственост

Предявяването на претенциите идва девет години след избухването на скандала със замяната на апетитни държавни горски имоти най-вече край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив с частни парцели на по-ниски от пазарните цени. Сред най-крупните купувачи на такива терени бяха и фирми на рекламния и медиен бос Красимир Гергов, на захарния Гриша Ганчев и на енергийния Христо Ковачки. Сред напазарувалите евтини парцели в планината или край морето за строеж на хотели бяха и фирми, свързани с бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги, както и на собственика на фирмата за почистване "Титан" и бивш акционер на ЦСКА Димитър Борисов, на бившия собственик на Мтел и футболния отбор "Левски" Тодор Батков, а също и на намиращия се в момента в ареста туристически бос Николай Банев.

Справка на Mediapool в Търговския регистър установи, че някои от фирмите, от които се търсят надвзети суми са в ликвидация, а при други има смяна на собствеността. В ликвидация са фирмите "Ол Сийз Пропърти", "Ол Сийз Пропърти 2", а техният собственик "Силвър тръст" също е в ликвидация. В такова положение е и фирмата "Сий форт" с две сделки в нарушение, както и нейният акционер "Юниленд", който също е в списъка на МЗХГ.

Промени са настъпили при собствеността на редица от фирмите, облагодетелствали се от заменките. "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев, която има три сделки с държавна помощ, вече е на сина му Данаил. "Фабрика Медикет", която е била на бившия депутат от ГЕРБ и председател на земеделска парламентарна комисия Емил Димитров, вече има поне на хартия други собственици – Валери Десподов и Стефан Георгиев. Емил Димитров се е оттеглил през 2017 г.

Пари ще се търсят и от "Маунт Форест", която беше собственост на офшорната "Ханап Инвестмънт Енд Файнанс" АД, зад която стояха бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги. Вече собственик на капитала ѝ е "Бългериън сън", която е на съпругата на Георги Велчев – Нина Маркова-Велчева.

В списъка е "Мадара Бяла Норд", сред чиито собственици е босът на фирмата за почистване "Титан" и бивш акционер на ЦСКА Димитър Борисов. Сред най-често присъстващите в списъка купувачи на евтини държавни земи е фирмата "Маркетинг-В", чийто собственик е Зокир Химматов. Имотната фирма "Миджур-В" на Ивайло Илиев има две сделки в нарушение. "Русалка Тур" на Николай и Евгения Баневи, които са обвинени за данъчни престъпления и пране на пари.

Надвзети суми ще се търсят и от общините Варна, Смолян и Стара Загора, от ловно-рибарското сдружение "Бедек", както и от 33-ма души, сред които е и депутатът от предишното Народно събрание Явор Хайтов, който представляваше бившата партия на бившия журналист Николай Бареков "България без цензура".

 

Първото правителство на ГЕРБ се задейства през 2010 г. по пазаруването на евтини държавни гори след сигнал на екокоалицията "За да остане природа в България" в Брюксел. Тогавашният агроминистър Мирослав Найденов дори даде над 5 хиляди заменки на прокурор, но последва прехвърлянето на папките между държавното обвинение и земеделското ведомство. Дори срещу двама бивши министри на земеделието – Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и срещу бившия шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков бяха образувани в началото на 2011 г. дела заради заменките, но през 2014 г . те бяха прекратени заради липса на извършено престъпление.

Четири години по-късно Брюксел нареди на България да анулира част от сключените м този период 132 сделки  или да изиска обратно "държавната помощ", която са получили фирмите, получавайки терените по непазарни цени.

Години наред обаче земеделското министерство не успяваше за намери фирма, която да оцени разликата с цените, за да се претендира връщане на надвзетите суми. Вече това е сторено и на бенефициентите по заменките са пратени уведомителни писма да възстановят парите. Фирмите обаче могат да обжалват тези искания и оценките на заменките.

От проверени над 110 хил. дка в нарушение са сделки за над 22 хил. дка

Проверката на посочените от Брюксел 132 договора е обхванала 2500 броя поземлени имота в горски територии с обща площ над 110 хиляди дка, каза в сряда в парламента Десислава Танева. Нередности и неправомерна държавна помощ е установена при 103 от сделките. Става въпрос за 478 имота на обща площ малко над 22 хиляди дка.

Танева обеща до края на работния ден в сряда на страницата на земеделското министерство да бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери, които трябва да връщат пари.

Още докато траяха проблемите с намирането на оценител на разликите в сделките обаче, тогавашният зам.-министър на земеделието Георги Костов каза, че проблем е, че голяма част от фирмите, купили в онзи период поземлени имоти срещу гори, вече са с нови собственици.

ГЕРБ: БСП и ДПС се правят сякаш са се родили вчера

Периодът на горските заменки има наименование - управление на БСП и ДПС, заяви депутатът от управляващата партия ГЕРБ Тома Биков по време на брифинга.

Всъщност периодът на заменките обхваща управлението на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС.

"Ние ще настояваме държавата да си събере тези вземания от един период, в който беше извършен погром в това отношение. Този период има своето наименование. Неговото наименование е управление на БСП и ДПС. Неслучайно ние не приемаме морални проповеди от тези две политически сили. Ако си спомните и ГЕРБ дойде и спечели изборите 2009 г., а и една от причините, поради които управлява 10 години е този погром, който беше извършен върху българската държава", заяви Биков.

"Днес и европейските институции, и Министерството на земеделието, храните и горите са стигнали до този извод, в който българските граждани стигнаха още 2009 г., че извършва далавера и че това, което се прави, е в разрез с всякаква законност, етика и морал", допълни той.

"За съжаление тези две партии продължават да менторстват на морални теми и да се правят, че все едно са се родили вчера", коментира още Биков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?