Държавата си взима от БСП паметника на Бузлуджа

Най-вероятно ще го ремонтира с европари по линия на туристическите атракции

Снимка: БГНЕС

Държавата си взима от БСП паметника на Бузлуджа, след като за шест години социалистите нищо не направиха за възстановяването на монумента, който се вижда от Космоса.

Решението ще бъде взето на заседанието на правителството в сряда. Вносител на предложението е министърът на регионалното развитие Спас Попниколов. Това става ясно от публикувания дневен ред на заседанието на Министерския съвет.

Най-вероятно държавата сама ще ремонтира паметника, който привлича все повече чужденци. Това ще стане с помощта на еврофондовете по линия на туристическите атракции от оперативна програма "Региони в растеж".

Тествайки "мъжеството на Борисов", социалистите си върнаха паметника през септември 2011 г. с решение на първото правителство на ГЕРБ. Преди това социалистите обвиниха Борисов, че се опитва да им провали събора на Бузлуджа. Поводът беше заповедта на тогавашния областен управител на Стара Загора Йордан Николов, който забрани достъпа до паметника, заради лошото му състояние.

Социалистите обещаваха да организират дарителска кампания, за да се съберат средства за реновирането на монумента, но така и не направиха нищо. Янаки Стоилов дори обяви, че ще са нужни 15 млн. лв. за ремонта на чинията.

С "космическата" архитектура и запуснатия си вид комунистическият паметник е чест декор за фотосесии и музикални клипове и има много почитатели у нас и в чужбина. В началото на 2016 г. той беше затворен за посетители за пореден път, защото се руши и е опасен.

Забраната обаче не пречи на чужди туристи и хора, обичащи екстремните преживявания, да го посещават. Изоставеният дом-паметник на БКП дори стана част от декора на холивудския екшън "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. "Чинията" влезе в ролята на хеликоптерна площадка и с помощта на визуални ефекти беше преместена на морския бряг.

Младата архитектка Дора Бонева дори направи дипломната си работа за монумента. Проектът ѝ "Бузлуджа - паметта на времето" получи специална награда и от Камарата на архитектите в България през 2016 г.

Идейният проект на архитектката, завършила в Берлин, предлага преустройство на сградата на връх Бузлуджа, която да разказва историята на България от античността до днес. Предвижда се залата да бъде използвана за концерти, четения, дискусии и представления, а кръговете около нея да разказват времето на социализма, османската власт и средновековието. Панорамен асансьор ще превежда посетителите през времето.

Споделяне

Още по темата

Още от България