Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата слага таван от 5% на пенсионерите на щат в университетите

МОН сключи сделка с ректорите да се реформират срещу 66 млн. лв., с БАН - не

27 коментара
Красимир Вълчев

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сключи в четвъртък безпрецедентна сделка с висшите училища, според която те поемат ангажимент за повишаване на изискванията към студентите срещу 66 млн. лв. допълнително за по-високи заплати на университетските преподаватели.

"Сделката", представляваща подписването на споразумение между МОН, Съвета на ректорите и синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Според него държавата осигурява 66 млн. лв. допълнително за висше образование през 2021 г., които ще отидат за рязко увеличаване на заплатите на преподавателите в университетите. По думите на председателя на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков в някои вузове то ще достигне 50-60%.

С допълнителните милиони основната работна заплата за длъжността "асистент" (без надбавките) става 1300 лв. бруто от 1 януари 2021 г. Минимумът за "главен асистент" става 1400 лв., за доцент – 1500 лв., а за професор – 1600 лв. Завишават се и началните размери на нехабилитираните преподаватели във висшите училища – 1260 лв. за позицията "преподавател" и 1350 лв. - за "старши преподавател".

Целта на МОН е да повиши възнагражденията на младите кадри в системата, така че най-добрите студенти да остават като преподаватели във висшите училища.

Задължително се завишават изискванията към студентите

Срещу допълнителните 66 млн. лв. в системата МОН постави няколко изисквания на ректорите извън сключените с тях управленски договори.

Първо, университетите задължително трябва да увеличат текущо възлаганите задачи на студентите за всяка седмица от учебния семестър, както и контрола върху изпълнението им.

Студентите трябва да имат задължително поне 60 часа извънаудиторна заетост през годината, която да е обвързана със заплатата на преподавателя.

Занапред няма да е възможно да се сключва договор с преподавател, който има по-малко от 300 часа аудиторна заетост годишно. Изключение се допуска единствено при изследователските висши училища, където нормата може да бъде и по-малка.

Ректорите поемат ангажимент основната работна заплата на преподавателите да е пропорционална на продължителността на работното време и на изпълнението на нормата за преподавателска заетост. Освен това няма да се увеличават допълнителните възнаграждения за предимства, които не са свързани с постигнати резултати, включително за придобиване на научните степени "доктор" и "доктор на науките".

5% таван на броя на преподавателите над 65 години

Освен анжажименти, свързани със заплатите, ректорите се ангажират и с продължаването на останалите реформи във висшите училища.

Задължително ще бъдат прекратени всички трудови договори с хора над 68-годишна възраст, заемащи академични длъжности.

Броят на преподавателите на академична длъжност, които са на възраст от 65 до 68 години, не трябва да надвишава 5% от академичния състав.

Ще се прекратят трудовите договори с "лицата от научно-преподавателския състав, които нямат преподавателска или изследователска заетост".

Добавката към заплатата за "клас" и прослужено време се ограничава до не повече от 1.3% върху основната работна заплата за всяка година трудов стаж.

Ще бъде повишена нормата на преподавателска заетост в рамките на нормалната продължителност на работното време.

Догодина трябва да се изработи и внесе в Министерски съвет "Национална програма за оптимизация на структурата на персонала в държавните висши училища". Една от целите ще бъде да се осигурят средства за по-масовите съкращения, които ще се наложат заради реформирането на системата.

МОН изисква от ректорите още да съкращават и обединяват звена. Трябва да бъде намален броят на бакалавърските специалности и на магистърските програми (с изключение на защитените специалности), при които разходите надвишават приходите, в т. ч. чрез обединяване.

Въвежда се и таван за числеността на администрацията на университетите (без непреподавателския състав - технически, обслужващ, лаборанти и др.) - до 5% от броя на студентите.

БАН запазва "свещената" си автономия

Изключение от сделката с университетите е Българската академия на науките, която за поредна година ще получи увеличение на бюджета в размер на 13 млн. лв.

"БАН запазва своята свещена академична автономия. В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на БАН. Нека да видим какво ще направят с увеличението следващата година – дали ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени", коментира министър Красимир Вълчев.

Доц. Лиляна Вълчева от Синдикат "Висше образование" към КНСБ бе още по-рязка. По думите ѝ много пари от бюджета на БАН изтичат към пенсии за заслужилите академици, които са добавка към пенсията от НОИ и са равни на заплатите на действащи учени. В същото време пенсионираните преподаватели от университетите, които понякога имат много по-голям научен принос, не получават никакви добавки.

"Нека да отидем в 8 ч. сутринта и в 20 ч. вечерта в един университет и в същите часове в БАН, за да видим къде и колко се работи", посочи Вълчева. По думите ѝ увеличението на бюджета на БАН е 13 млн. лв., които ще се разпределят между 6000 души, докато 66 милиона ще отидат за 22 700 преподаватели и служители във вузовете и 140 000 студенти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ЕС
  #27
  Отговор на коментар #25

  Това, че можеш да четеш и даже да пишеш е чудесно. А сега прочети отново какво съм написал.Къде видя в моя пост ОСНОВНА ЗАПЛАТА ОТ 1300 ЛВ БРУТО???Защо аз трябва да ти отговарям за за глупостите, които е написал някой журналист? Не изключам тази глупост и наистина да е казана от министъра. Все пак той не е по-интелигентен от журналистите.Вярно е, че има 95 член кореспонденти, както проверих на сайта на БАН. Но при тях повечето все още не са пенсионери. Т.е. по-млади от 70 г. И при тях е пълно с лекари,

 2. fantom
  #26
  Отговор на коментар #23

  Не си прав! Освен академиците, голяма пенсия от 2/3 депутатска заплата получават и член-кореспондентите.

 3. fantom
  #25
  Отговор на коментар #22

  Виждам, че можеш да пишеш дълго, но не можеш да четеш и разбираш дори това, което сам си написал. Пиши "бавно", за да можеш да следиш написаното. От всичко, което пишеш следва, че брутната и основната заплата са различни неща, като се очаква брутната да е по-голяма. Какво означава ОСНОВНА ЗАПЛАТА от 1300 лв БРУТО. Кое ѝ е "брутното", като е ОСНОВНА. "Пиша ти го бавно, защото знам, че четеш бавно".

 4. MP_reader
  #24

  Националната Академия на Науките в САЩ не плаща цент на членовете си. Също така, не управлява институти. БАН е реликва от комунизма. Някои институти трябва да се присъединят кам СУ като много научни сътрудници се изьвърлят, а останалите трябва да се закрият.

 5. ЕС
  #23
  Отговор на коментар #20

  Ако си направиш труда да прочетеш преди да пишеш, ще откриеш, че в момента академиците са 56-ма.http://www.bas.bg/сачк/Една малка част от тях (около 8-10 човека) все още работят и не получават тази добавка. И най-важното е, че по-малко от половината академици са работили в БАН. Останалите са от университети, писатели, музиканти, художници и др. А БАН има за задача и на тях да изплаща допълнителни възнаграждения, от своя бюджет.

 6. ЕС
  #22
  Отговор на коментар #19

  И аз мисля, че всеки работещ трябва да е наясно каква заплата получава. Но явно не е така.Според КТ при сключване на трудов договор, първо се договаря основната заплата. Това в случая е 1300 лв. Към нея се добавят допълнитлните плащания:1. За трудов старж, т.нар. класове. В случая, договорено е да не са повече от 1.3% за прослужена година върху основната заплата.2. За научна степен, доктор или доктор на науките. Всеки университет си ги определя сам, но обикновено са около 200-300 лв за доктор.3.

 7. 15
  #21

  ,,занапред няма да е възможно да се сключва договор с преподавател, който има по-малко от 300 часа аудиторна заетост годишно" Два семестъра по 15 седмици = 30 седмици 300 часа : на 30 седмици = 10 часа седмично Много малко ми се виждат за академична работа тези часове, особено ако няма никаква научна дейност. А то има куп специалности без такава.

 8. марин
  #20

  като искате да помогнете на младите учени - просто отменете постановлението на МС/Станишев/ с което се дава една депутатска заплата, на всеки академик - пенсионер!!! близо стотина такива получават МЕСЕЧНО над 400000 лв. Или годишно около 5 милиона - предостатъчно за младите учени! ама и Вълчев и Вълчева не смеят да го поискат.

 9. fantom
  #19
  Отговор на коментар #17

  Обяснете ми все пак как ОСНОВНА заплата може да бъде 1300 лв БРУТО. Трябва ли да има разлика между основна и брутна заплата?

 10. mediaman
  #18

  Вълчев е единственият министър, който има реални и сериозни намерения за РЕФОРМИ, при това от години. Другите министЕри са Пунти Мари на Капо ди тутти путти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.