Държавата смята да налее още пари в ТЕЦ "Марица Изток 2"

МОСВ дало на централата безсрочно изключение от европейските еконорми, но то се обжалва пред съда

Държавата смята да налее още пари в ТЕЦ "Марица Изток 2"

Държавата планира да налее още пари в силно закъсалата ТЕЦ "Марица Изток 2", която в момента работи благодарение само на финансовите инжекции, осигурявани от собственика ѝ – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), за закупуване на парникови квоти, с които да покрива собствените си вредни емисии. Отделно въглищната централа, който е сред най-замърсяващите в Европа, получава цялата възможна политическа подкрепа у нас, за да не попадне в обхвата на влизащите в сила от 2021 г. нови европейски екоизисквания. Дружеството е получило от екоминистерството безсрочно изключение от спазването на завишените норми за очистване на изхвърляните при работа газове. Дерогацията обаче се обжалва пред административния съд в София.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол.

В отговор на въпрос на БСП депутата Красимир Янков за запазването на работните места в района на "Марица Изток", Петкова припомни, че и през 2018 г. енергийното министерство и БЕХ са подпомогнали закупуването на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица изток 2", за да може тя да продължи да работи. "Сега предстои да се нотифицира Европейската комисия с искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2, което е важна стъпка за продължаването на работата на централата", каза Петкова.

С колко може да се вдигне капиталът на топлоцентралата тепърва щяло да се обсъжда, допълниха от ведомството по-късно в отговор на въпрос на Mediapool.

Ходът с новото наливане на пари в държавната въглищна централа не е неочакван и според специалисти е единственият възможен да се поддържа все още по някакъв начин предприятието, което за деветте месеца на 2018 г. отчете загуба над 265 млн. лв., но това не му попречи да откаже солиден договор за осигуряване на студен резерв за системата за над 20 млн. лв. в полза на ТЕЦ "Варна", контролирана от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Дружеството с капитал от близо 90 млн. лв. има заеми за 1.2 млрд. лв., половината от които са предоставени от компанията майка БЕХ. Тези данни бяха преди енергийният холдинг да купи за трета поредна година въглеродните квоти, за да не бъде санкционирана централата за замърсяване на околната среда над разрешеното ѝ..Това струваше на БЕХ още 324 млн. лв., извадени в края на декември 2018 г., но не стана ясно дали също са оформени като вътрешен заем.

Това означава, че въглищната централа е декапитализирана и заплашена от несъстоятелност. Тъй като тя е държавно предприятие в затруднено положение, увеличение на капитала може да стане само с разрешението на Европейската комисия, иначе би се сметнало за неправомерна държавна помощ.

Вдигането на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2" обаче не решава проблемите с връщането на огромните заеми, за които няма яснота как ще бъдат обслужвани.

Паралелно на опитите за финансовото спасяване на държавната централа, върви и административното осигуряване дейността ѝ, за да не попадне под ударите на европейските изискванията за намаляване на изхвърляните серен двуокис, азотен окис, живак и фини прахови частици от 2021 г. Тъй като правилата допускат предоставяне на изключение от заложените тавани на замърсяване, когато постигането им ще има тежки социални и икономически последици, ТЕЦ "Марица Изток 2" вече е получила от Изпълнителната агенция по околна среда безсрочна дерогация. Макар още шест въглищни централи да са подали документи за получаване на такава отстъпка, някои от тях преди държавната, първа тя е получила дерогация. Решението обаче се обжалва от екоорганизации пред административния съд, стана ясно от думите на Петкова.
   
Тя за пореден път обясни колко важни за енергийната сигурност на България са централите от Маришкия басейн и въобще въглищните централи, които произвеждат 46 на сто електроенергията у нас, а през зимата делът им стига 60 процента. "Маришкият басейн е сърцето на българската енергетика", заяви Петкова и отново посочи, че въглищните запаси у нас са достатъчни за 60 години напред.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес