Държавата смята да отдели 25% от СО2-приходите като помощ за индустрията

Петкова обсъди с бизнеса държавна помощ чрез приходите от парникови квоти, сн. МЕ

Министерството на енергетиката ще уведоми до края на годината Европейската комисия за това, че смята да разработи схема за държавна помощ, която да разпределя за индустриалните предприятия до 25 процента от приходите на страната в европейската търговия със спестени парникови емисии. Това съобщиха от ведомството след среща на министър Теменужка Петкова с представители на бизнеса в четвъртък.

Европейската комисия е предвидила такава помощ в своя директива, която обаче не е отразена в българското законодателство. От подобен механизъм редица държави членки на Евросъюза се възползват и според Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) така техните конкуренти получават преимущество, тъй като част от непреките им разходи за парникови квоти се дотират и така нашите предприятия губят конкурентност.

Българският бизнес настоява възможно най-скоро и у нас да се приложи този вид държавна помощ, но от съобщението на Министерството на енергетиката става ясно, че това няма да стане толкова бързо. В него се обяснява, че след официалното уведомление до Брюксел за липсата на такава схема за компенсации да се направят промени в Закона за ограничаване изменението на климата и да се предвиди такъв механизъм. Следващите стъпки са самото изработване на схемата за помощта, начините за разпределянето и и кой ще администрира този процес. След това схемата трябва да бъде одобрена от Брюксел, за да започне прилагането ѝ.

Механизмът накратко представлява директно плащане към предприятията от държавните приходи от продажба на парникови емисии. Държавата може да използва до 25 на сто от всички тези приходи, за да намали тежестта върху енергоемките индустрии. През последната година постъпленията от продажбата на спестени на национално ниво въглеродни емисии нараснаха значително ,след като цената на тон СО2 се вдигна от 8 евро в началото на 2018 г. до около 25 евро.

По изчисления на БФИЕК, представени от изпълнителния ѝ директор Константин Делисивков пред Mediapool преди около седмица  бюджетът на този механизъм варира от 17 млн. лв. до 65 млн. лв. според цената на емисиите.

Тъй като всички приходи от държавната търговия с парникови квоти влизат във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", отчисленията за тежката индустрия по този механизъм за помощ ще е около 0.3-0.4 на сто от общите постъпления във фонда.

Споделяне

Още от Бизнес