Държавата смята да публикува сделките за електродружествата

Държавата смята да публикува сделките за електродружествата

Съгласието на агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол да се публикува договорът за продажбата на 67 процента от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица на германската компания E.ON е поискал с писма Манфред Пааш, председател на Управителния съвет на E.ON България. Това съобщи самият той на среща с журналисти във Варна в петък.

Ако институциите дадат съгласието си, документът ще бъде на разположение на гражданите на уеб-сайта на компанията - www.eon-bulgaria.com , каза Пааш.

При сключването на договора в края на декември 2004 г. E.ON и българската държава се споразумяха той да бъде засекретен, допълни Пааш. Според него сега германското дружество е склонно да публикува контракта, за да спрат спекулациите около документа. Това обаче трябва да стане с обща публикация, отбелязаха от компанията и отказаха коментар на клаузите в аванс.Единствено Маркус Кауне, старши вицепрезидент на дружеството, каза, че направеният преди покупката анализ на състоянието на дружествата е бил добър, но при влизане във владение на акциите, инвеститорът се сблъскал с изненади по техническото състояние на фирмите.

По-късно от Агенцията за приватизация разпространиха съобщение, че водена от принципите си за прозрачност, агенцията още през август 2006г е изпратила запитване до немската компания за съгласие за предоставяне на договора, във връзка с искане по Закона за достъп до обществена информация, но тогава не е било получено съгласието на E.ON.

АП не възразява договора за продажба на на 67 % от капитала на “Електроразпределение-Варна” ЕАД и 67 % от капитала на “Електроразпределение-Горна Оряховица” ЕАД да бъде уповестен публично при спазване на изискванията на Закона за достъп до обществена информация, допълниха от ведомството.

От Агенцията за следприватизационен контрол казаха, че са получили писмото от Пааш и нямат възражение договорът за ЕРП-ата да бъде публикуван. От Министерството на икономиката и енергетиката, което е мажоритарен собственик и в седемте електроразпределения, част от които се притежават и от CEZ и EVN, също заявиха, че нямат нищо против обявяването на параметрите на договорите и с тримата инвеститори. Разговори за това са започнати с чешката CEZ, която държи контрола върху дружествата в столицата, София-област и Плевен, и с  EVN – собственик на фирмите в Пловдив и Стара Загора.

От приватизационното ведомство преди време отказаха да направят оповестят параметрите по сделката с австрийската фирма EVN – собственик на електроразпределенията в Пловдив и в Стара Загора, която също през последните седмици има проблеми с недоволни клиенти от надписани сметки и некачествен ток. Искането обаче бе отправено от медиите, австрийците не са заявили готовност да обявят своя договор.  

За да подобри обслужването на клиентите, от петък Е.ОN България стартира нов телефонен център за клиенти, като обажданията ще са на цената на градски разговор, съобщи още Пааш. Той ще работи денонощно, като в момента обслужва само територията на Варна и Шумен, но след 1 януари 2007 г. ще покрие цяла североизточна България.

В кол-центъра ще бъдат обслужвани едновременно 20 обаждания с още 40 на изчакване.

Пааш заяви, че в последно време по адрес на фирмата се пускат неверни слухове и обяви, че режим на тока за Варна никой не планира. Такъв е възможен, само ако в страната се стигне до недостиг на производство на енергия.

Е.ОN няма да напуска България, нито ще продава акции на "Газпром" или някоя друга компания, посочи Пааш. Той подчерта, че износ на печалба за Германия никога не е бил правен. По думите му всеки лев е бил реинвестиран.

За поддръжка на мрежата през зимата са сформирани 117 екипа, подготвят се и групите за 24-часово дежурство. Приключила е профилактиката на мрежата 110 киловолта, като от дружеството се ангажираха по предстоящите празници да няма планови спирания на тока.

Споделяне

Още от Бизнес