Държавата спира да финансира безвъзмездно регионални проекти след 2014 г.

Край с работата на парче в големите градове, заяви министър Лиляна Павлова

Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова и Петър Диков сн. БГНЕС

В следващия програмен период на Оперативна програма "Регионално развитие" тенденцията ще бъде държавата да не финансира безвъзмездно проекти независимо каква е инвестицията, заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на форума за имоти “БалРек” в понеделник.

Според нея бизнесът трябва да определя кой и къде да инвестира, а приносът на държавата да бъде осигуряването на дългосрочен нисколихвен кредит и предоставянето на терен. Осъществяването на такъв вид инвестиции е предпоставка за създаване на устойчиви работни места, коментира министър Павлова.

Повече от година в Брюксел се коментира идеята европейското финансиране да не се отпуска безвъзмездно, както е в момента, ами под формата на кредитни линии.

В следващата оперативна програма целта ще бъде проектите да бъдат само интегрирани – регионалното министерство няма да финансира и с 1 евро проект, който не отговаря на това условие, заяви регионалният министър. Тя даде за пример проекта за интегриран градски транспорт в София, който включва закупуване на превозни средства, ремонт на улици и внедряване на интелигентна система за управление на трафика.

Павлова посочи, че при планирането на един проект, независимо дали е за градска среда или за ремонт на училища, той трябва да е съчетан с допълващи дейности, като например довеждаща инфраструктура. Всичко това може да бъде постигнато с ясна представа как искаме да изглеждат нашите градове, отбеляза регионалният министър.

За целта София и следващите шест най-големи български градове трябва още през този програмен период да възложат изготвянето на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Местните власти могат да теглят 20 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет за финансиране на плановете. Те трябва да бъдат готови след малко повече от година съгласно графика на ОПРР.

Тези интегрирани планове са важни, защото Европейската комисия както и ние осъзнахме, че разпръснатите инвестиции не дават ефект, каза Деница Николова, главен директор "Програмиране на регионалното развитие" към МРРБ. В случай, че ние не успеем да разработим интегрираните планове, ще имаме ограничение в бюджетния ресурс, с който ще разполагаме, допълни тя.

Интегрираният план за гражданско възстановяване и развитие е изключително важен програмен документ, въз основа на който ще се работи през следващите 6 години, каза Петър Диков, главен архитект на Столична община. Този документ трябва да гарантира, че средствата, които се влагат в дадена община, ще бъдат неколкократно увеличени, както и по-голяма ефективност на работа. София е единствената община, която има договор с колектив-изпълнител за разработването на такъв план, допълни арх. Диков. Ще търсим и подкрепата на хората, ще събираме мненията на гражданите за предложения и оценка на проектите, каза още арх. Диков.

Интегрираният подход изисква големи инвестиции, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Най-големият интегриран проект в София е проектът за метрото, в който се включва осветление, велоалеи и 4 буферни паркинга. Нашата амбиция е да се подготвим за следващия програмен период, когато да можем да защитим още по-големи проекти, които да се реализират в нашия град, каза още Фандъкова.

Има одобрен проект за подобряване на градската инфраструктура и изграждане на нови кръстовища. Сред основните цели на София за следващата оперативна програма ще е и модернизирането на трамвайния транспорт. Разработена е и програма за поддръжка и развитие на публичните паркове и зелените площи "Зелена София". Интелигентното развитие на града е немислимо без оптимизиране на енергийната ефективност, каза още Фандъкова.

Споделяне

Още от Имоти