Държавата спира да изкупува частни гори

Над 90% от добива на дървесина ще е само с електронни търгове

Държавата спира да изкупува частни гори

Държавата спира да изкупува частни гори. Почти изцяло се минава на електронни търгове за добив на дърва. Временни контролни пунктове на изхода от гората ще спират незаконната сеч. Това са мерките, предприети от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по отношение на горите, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов при представяне на приоритетите му на управление и свършеното през първите 100 дни.

Над 13 700 декара гора е унищожена от големия пожар в Кресннеското дефиле, с който в продължение на шест дни се бориха огнеборци, горски, войници и доброволци, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов по време на пресконференцията.

Без приемственост в горската политика

Няма да има приемственост между второто и третото правителство на ГЕРБ по отношение на горите, стана ясно от представянето на министър Порожанов, който заключи – "от зор и аз станах горски".

Няма ресорен заместник-министър, който да отговаря за тази дейност. Премахната е дори дирекцията "Развитие на горския сектор" в МЗХГ, която осъществяваше контрола върху 6-те държавни предприятия. Така на практика на най-печелившата структура в МЗХГ се дава картбланш да прави каквото си поиска, без да съгласува с централното ръководство.

Министър Порожанов не е привърженик и на започнатата от министър Десислава Танева по времето на второто правителство на ГЕРБ политика за изкупуване на частни гори.  Аргументът за провеждането ѝ беше да се спре бракониерската сеч.

"Въпросът с изкупуването на частните гори е доста спорен и дискусионен", каза Порожанов. Решението по този въпрос не е еднозначно, допълни той.

"Преди контролът стигаше до няколко каруци с дърва", каза още Порожанов, уточнявайки, че се е изразил "малко шеговито".

Сега, за да се спре с бракониерската сеч, за 100 дни са изградени 55 временни контролни  пункта на изхода от гората и 5 постоянни пункта, отчете Порожанов. Допълни, че са направени и 60 000 проверки на отсечената дървесина.

Електронни търгове за добив на дърва

Министър Порожанов показа приемственост единствено по отношение на електронните търгове за добив на дърва. Те бяха въведени по времето на Десислава Танева с цел да се спре договарянето между фирмите и да се намали напрежението в бранша. Обвиненията тогава бяха, че само близки до властта фирми печелят от добива на дърва. Имаше и редица сигнали за предприятия, свързани с шефовете на горските стопанства.

Порожанов оценява електронните търгове като "добра практика" и смята дори да увеличи техния дял до над 90% от разпределянето на добива на дърва. Остава се малък резерв, за да може да се реагира в случай на пробив в системата или при екстремни ситуации като пожар например.

Сами се палим и сами се гасим

"Годината не е пикова за пожари. Имало е и по-тежки", коментира Порожанов. Той отбеляза, че за да се спрат пожарите са изградени над 2000 км защитни пояси около горите.

Статистиката показва, че в над 95 на сто от случаите причината за пожара е човешкият фактор, каза Порожанов. "Сами се палим и сами се гасим, но гасенето след това ни струва милиони", допълни той.

При големия пожар в Кресненското дефиле тази година са изгорели 100 000 кубически метра дървесина, каза Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите. Той не се ангажира дали такъв пожар може да бъде причинен от неугасена цигара, както твърди прокуратурата. Въпросът с причините за пожара е от компетенциите на други органи, каза Гогов в отговор на въпрос.

Сеч ще решава проблема с корояда

Сеч на засегнатите борове и на т.нар. дървета уловители ще решава проблема с корояда по иглолистните гори у нас, който заплашва да унищожи до една четвърт от българската гора, по оценка на специалисти, стана ясно от обясненията на Порожанов. 

През последните години проблемът стана особено остър. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора у нас нараства като процент в цялата страна. Засегнати са над 100 000 декара гора предимно бял бор, по данни на Агенцията по горите. Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали, посочи Порожанов. В Смолянско засегнатата иглолистна гора е над 10 000 декара. Целта сега е да спрем развитието на този процес, каза Порожанов. 

Споделяне

Още от Бизнес