Държавата спря план за търсене на злато в Кюстендилско и Пернишко

Държавата спря план за търсене на злато в Кюстендилско и Пернишко

Правителството реши да отмени издаденото в края на 2018 г.  разрешително за търсене на злато в площта "Злогош", разположена на територията на общините Кюстендил, Трекляно и Земен. То бе предоставено на пловдивската фирма "Гекон" ООД, а канадската "Медголд Рисорсиз" проявяваше интерес да се включи проекта при положителен резултат на проучванията.

Според становище на Министерството на околната среда и водите проучването на терена може да окаже негативно влияние на подземните води в района. Детайли за опасността не се посочват, но се оказва, че все още няма сключен договор с "Гекон" за търсенето на злато.

При одобрението на разрешителното за проучване би съобщено, че пловдивската компания ще инвестира най-малко 6.4 млн. лв. в дейностите  "Гекон" има разрешение за търсене и проучване за метални подземни изкопаеми в площта "Голеш", разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге (област София). То е издадено през август 2017 г. и е за три години, което означава, че е изтекло. Няма данни срокът му да е удължаван.

Планът на пловдивската фирма да търси злато в "Злогош" бе подложен на атаки от еколози и активисти в района на Кюстендил. В края на 2018 г. в общинския съвет беше внесена и специална декларация срещу златодобива, която обаче беше отхвърлена.

Така проектът става поредното провалило се търсене на злато.

През юни 2017 г. референдум в община Трън спря плана за златодобив на "Евромакс Сървисиз", която е дъщерно дружество на добивната компания "Асарел".

В момента в България злато добива канадската "Дънди Прешъс Метълс" в мините в Челопеч и Крумовград. "Горубсо-Кърджали" работи в находищата "Чала" и "Седефче" в района на Източните Родопи. Дещарната на "Асарел Медет" "Трейс рисорсиз" държи концесията за находището "Милин камък" край Брезник, но още не е започнала експлоатацията на мината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес