Държавата търси инвеститор за скоростния път Русе - Истанбул

Държавата търси инвеститор за скоростния път Русе - Истанбул

Държавата търси инвеститор, който да изгради скоростния път от Русе през Бяла до граничния пункт “Капитан Андреево”, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по бТВ.

300-километровата отсечка не може да бъде построена с европейски средства и затова се търси инвеститор, посочи Павлова.

Това е най-бързия път от Дунав мост през ГКПП "Капитан Андреево" до Истанбул, като средно по него минават 7000 превозни средства на денонощие, отбеляза строителният министър. Скоростният път ще се облекчи транзитния трафик от Близкия изток за Европа.

Планира се отсечката да бъде изградена на основата на публично-частно партньорство чрез концесия за 35 години. Инвеститорът ще изгради участъка, след което ще събира тол такса за него. Цената ще е 10 или 15 лева за преминаване, обясни схемата Павлова. Тя очаква инвестицията да се избие бързо, защото голяма част от тежкотоварния трафик минава по това трасе.

Плановете на правителството са до края на годината да се проведе разговор с бъдещия концесионер. Строителство ще отнеме около 2 години, което означава, че най-късно до три скоростният път може да е готов, посочи министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?