Държавата търси начин да си прибере 450 млн. лв. невнесен ДДС

Петър Чобанов. Сн: БГНЕС

Търсят се начини за събиране на 450 млн. лв. деклариран, но неплатен от фирмите към държавата ДДС, съобщи министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на тристранния съвет, на което бе обсъдена актуализацията на бюджета.

"Работи се много активно по този въпрос. Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините. Събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме след актуализацията", обясни министърът.

В сряда Министерството на финансите представи справка за събирането и връщането на данъка. От справката е видно, че и при ГЕРБ държавата е продължавала практиката да задържа връщането на вече внесен ДДС, който се е отчитал като постъпления в бюджета.

Тя обхваща основно управлението на ГЕРБ и от нея се вижда, че то е продължило практиката на тройната коалиция да задържа надвнесения от бизнеса ДДС, който след това се отчита като постъпления в бюджета.

По-късно в бюджетната комисия Петър Чобанов заяви, че неговото министерство не споделя икономическата логика на мотивите на президента за връщане за ново обсъждане на промените в бюджетния закон. Комисията се събра на извънредно заседание за обсъждане на ветото на президента върху актуализацията на бюджета за тази година.

"Мотивите за връщане на закона имат чисто политически характер и говорят за ясно политическо позициониране на президента”, отбеляза Чобанов.

Не приемаме предложеното вето от президента, каза Чобанов. "Един милиард лева няма да бъдат похарчени тази година. С актуализацията с 493 млн. лв. се увеличава дефицитът. Общият лимит за дълга не се променя. Ако не бъде извършена актуализацията, при наличните плащания до края на годината и в началото на следващата година, фискалният резерв би могъл да намалее до 2 млрд. лв.”, посочи той.

Споделяне

Още от Бизнес