"Протестна мрежа": Сменете шефа на ДАНС и главния секретар на МВР

Държавата трябва да бъде изтръгната от захвата на Корпорацията #КОЙ

Държавата трябва да бъде изтръгната от захвата на Корпорацията #КОЙ

"Как управляващите смятат да извадят Корпорацията ДПС от службите за сигурност? Като оставят председателя на ДАНС и главния секретар на МВР да покажат качества?!", пита "Протестна мрежа" в позиция, разпространена в понеделник.

Публично известно е, че този сектор е в ръцете на Корпорацията. Там е разпределен много преди управлението на Орешарски – още със самото създаване на ДАНС. Доскоро пък мисията на екс-министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев беше да прибави към тази сфера на влияние и МВР, се посочва по-нататък в позицията.

От "Протестна мрежа" питат дали, след като управляващите заявиха, че ДАНС е проспала КТБ, сега агенцията "се е събудила".

"По време на предсрочните парламентарни избори МВР така и не успя да противодейства ефективно на изборните престъпления, защото професионалното ръководство в лицето на главния секретар умишлено се постара част от полицейските началници да не изпълнят ефективно задълженията си. Назначени от Корпорацията ДПС, те имаха поведение в съгласие с нейните именно интереси. Какво става днес с това влияние? Вярва ли някой, че то е разградено?", е следващият въпрос на "Протестна мрежа".

В позицията се посочва, че смяната на председателя на ДАНС и главния секретар на МВР ще е ясен знак, че Корпорацията се изолира и влиянието ѝ се ограничава. Това е важно, както за хората, работещи в този сектор, така и за гражданите, които искат институциите да бъдат изтръгнати от обръчите на Корпорацията.

"Гражданите протестираха цяла година против корпоративния модел в политиката, чрез който институциите се завладяват от частни интереси. Няма как да чакаме някой да прояви професионализма си, след като не го е направил досега, парализиран или пък тъкмо обратното – мотивиран от заповедите на Корпорацията # КОЙ", заявяват от "Протестна мрежа".

Преди два дни премиерът Бойко Борисов се обяви срещу смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

”Писанчев аз го направих зам.-директор на ДАНС в предишния си мандат. Тези хора работят в зависимост от това как биват управлявани. За съжаление или не в България службите са като ветропоказател с политическата обстановка. Хубавото е, че те и преди са ми били подчинени и сега им знам възможностите и качествата. В желанието на нашата коалиция, да я наречем, тези въпроси стоят много сериозно като искане за смяна. Аз разсъждавам по друг начин”, каза Борисов пред Нова телевизия в събота.

По думите му на Писанчев и Лазаров ” особено в тази ситуация, трябва да им се даде шанс да докажат професионализма си”.

”Защото, когато имаш слаб премиер като Орешарски, със слаби финансови министри, слаби ръководители на министерства – какво очакваме от службите, какво да направят? Такива бяха условията, МВР беше на границата, беше на парламента, стотици полицаи всеки ден пазиха жълтите павета – какви резултати да постигнат? Така че ще го водим този дебат, разбира се, той не зависи само от мен, но се надявам да се приемат и моите аргументи, когато седнем да разговаряме с колегите”, каза Борисов.

Реформаторският блок поиска оставките на Писанчев, а критики към работата на Лазаров има от страна и на ГЕРБ, включително от вътрешния министър Веселин Вучков.

Споделяне

Още по темата

Още от България