Държавата узаконява плажовете с хотели

Държавата узаконява плажовете с хотели

Правителството ще обсъжда проектозакона за Черноморското крайбрежие на редовното си заседание в четвъртък. В последните години се обсъждаха в публичното пространство няколко варианта на специализираната нормативна уредба, но въпреки заявената решимост от предишни министри на регионалното развитие, законопроектите не стигнаха до официално решение на правителството.

Фактът, че този проект за специалния статут на крайбрежната морска ивици вече е в Министерски съвет има твърде малко допирни точки с гръмките фрази, че са се увенчали усилията на това правителство да въведе ред в хаотичното застрояване на Черноморието. Истината е, че законът е “почти” безполезен. Той ще бъде добре приет и от тези, които застроиха пясъчните дюни по родното крайбрежие със съмнително качество хотели. Някои от гигантските недоразумения, строени директно върху пясъчната ивица, вече отблъснаха част от платежоспособните туристи и не се нуждаят от допълнителна конкуренция.

Близо 22 обекта, които са изградени върху плажната ивица на курортния комплекс Слънчев бряг ще бъдат разрушени, съобщи междувременно зам.-министър Савин Ковачев, цитиран от бургаските агенции. Савин Ковачев е признал, че не е дал ход на над 80 преписки за вдигане на устройствените показатели на парцели в района, защото инфраструктурата няма капацитет.

След повече от 15 години свободно икономическо развитие, държавната администрация намери сили да регламентира в закон текст какво притежава в тази ивица и логично да предяви правата си върху тази собственост. Още при предишното управление на НДСВ, заместник-министърът на регионалното ведомство Савин Ковачев призна, че големият проблем се крие в една дефиниция на това що е “морски плаж” и какво - “морски бряг”. Липсата на тази дефиниция позволи на предприемачите да изливат бетон на пясъка и да доказват законово, че строят върху земеделска земя.

И въпреки, че този проект най-накрая въвежда така нужната дефиниция за морски плаж и морски бряг, не е ясно дали държавата ще предяви правата си върху това, което е останало от плажната ивица, или ще предприеме по-сериозни мерки, за да доказва с какъв статут е била земята под плътно застроените територии.  

При едно от последните обсъждания на законопроекта пред кметовете на черноморските общини, заместник-министър Савин Ковачев каза, че границите на плажните ивици ще се определят според границите, в които те са се разполагали при последното заснемане на тези територии в периода 1997-1998 година. Частните обекти, които се намират в тези граници подлежат на премахване.

В законопроекта обаче е записано, че той няма да се прилага за вече урбанизираните територии и реално се превръща в поредната форма, под която ще се узакони вече застроеното.

Според специалисти, най-голямо влияние новата нормативна уредба ще окаже върху така наречената “Зона Б”, т.е. територията в непосредствена близост до плажната ивица. Тя също е със специален режим на застрояване, макар и не толкова драстичен, както се планираше в един от първите варианти на проектозакона.

Този вариант на проектозакона не срещна и отпор и от местните власти, защото им дава възможност те сами да определят обхвата на “Зона Б”, която ще е със специален режим на по-ниско застрояване. Вносителят на законопроекта – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, се надява чрез него да се спре досегашната практика за частично изменение на устройствените планове “на парче”, която стои в основата на безсмисленото и плътно застрояване в комплексите Златни пясъци и Слънчев бряг.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?