Държавата върна 504 млн. лв. ДДС, четвърт от сумата е за три фирми

Три фирми са взели една четвърт от възстановеното ДДС през август в размер на 504.5 млн. лв. Това става ясно от предоставена справка на Министерството на финансите във вторник.

Общо 8024 фирми са получили дължимия данък през август 2013 г. При 7530 фирми (94% от всички) възстановената сума е в размер до 100 000 лева.

На две компании е възстановен ДДС за над 121 млн. лв., а на една – за над 10 млн. лв., показва справката на финансовото министерство предоставена от Националната агенция по приходите.

За сравнение през юли
, когато бяха въведени нови правила за връщане на ДДС, беше възстановен близо 558 млн. лв. на 8555 компании. На две големи компании беше върнат данък за над 117 млн. лв., на други две – над 21 млн. лв, а на още шест – общо 43.7 млн. лв.

Така под един процент от фирмите бяха поличили 60% от възстановеното ДДС през юли.

Предприетите спешни мерки за възстановяване на ДДС предвиждат стриктно спазване на установените в закона срокове за връщане на данъка, както и въвеждане на принцип възстановяване по поредност на подадените справки декларации с деклариран ДДС.

Министерството на финансите направи и анализ на структурата на невъзстановения ДДС и причините той да не бъде върнат.

Освен това за първи път беше въведено публикуването на ежемесечна информация за възстановения ДДС през съответния месец.

Споделяне

Още от Бизнес