След два провалени публични търга

Държавата вече продава "Техноекспортстрой" за колкото дадат кандидатите

Държавата вече продава "Техноекспортстрой" за колкото дадат кандидатите

След два пропаднали опита да продаде "Техноекспортстрой" на търг, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) пробва отново да раздържави строителната компания, но този път чрез конкурс, а не чрез явно наддаване. В четвъртък ведомството обяви новата процедура за 100 процента от капитала на дружеството.

Към първия търг, който трябваше да започне от 68 млн. лв. начална цена, първоначално интерес проявиха гръцката "Актор" и българските "Адванс Пропъртис" и "АТ Инженеринг 2000". В насрочения за наддаването ден 2 май обаче не се появи нито един кандидат. Такъв липсваше и когато цената на "Техноекспортстрой" бе свалена на 60 млн. лв. и бяха занижени критериите към евентуалните купувачи

Сега АПСК сменя начина за продажба и ще чака оферти за каквато цена преценят потенциалните претенденти и отново променя изискванията към инвеститорите, които биха проявили интерес при новите условия.

За стратегическите те са леко повишени в сравнение с втория търг, докато за финансовите са намалени.

Така инвеститорите от строителния и инженерния бранш се изисква да имат приходи от поне 20 млн. лв. общо за последните три години, докато в предишната процедура се искаха 15 млн. лв., а в първата – 30 млн. лв.

Финансовите кандидати трябва да докажат, че притежават или да управляват активи за 20 млн. лв., докато предишното изискване беше за минимум 30 млн. лв., а първоначалното – за 100 млн. лв.

Конкурсната документация, която не съдържа информационен меморандум ще се продава срещу 4 хил. лв. с ДДС в срок от 12 дни след обнародването на решението в Държавен вестник.

Депозитът за участие в конкурса ще е 10 млн. лв., колкото беше и за участие в публичния търг. Офертите на потенциалните кандидати ще се приемат до 44-я ден след публикуването на новия метод за продажба.

АПСК очакваше "Техноекспортстрой" да привлече кандидати най-вече с имотите си, но за тях се знае прекалено малко, а публичната информация за активите на “Техноекспортстрой” е оскъдна. От финансовите му отчети става ясно, че през последните две години дейността му основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

 

В активите на “Техноекспортстрой” е дружеството за развойна и научна дейност – “РОССА”. Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

 

Заради излизането на “Техноекспортстрой” от отхвърления от България проект за нефтопровода “Бургас –Александруполус” дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. “Техноекспортстрой” трупа загуба и от построената родилна болница “Джала” в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.

 

Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на “Техноекспортстрой”.

 

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства. Това са страни, които преживяха своята арабска пролет и днес все още не са политически стабилни, а в Сирия кръвопролитията продължават.

 

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество “Техноекспортстрой Найджирия”, където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

 

Другото работещо задгранично дружество е руското – “ТЕС Р Русия”. През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

 

Третото задгранично дружество - “Техноекспортстрой Мароко”, през последните две години не е развивало дейност, показва финансовият отчет.

 

Изпълнителен директор на продаваната компания е Емил Коцев, който е несменяем на поста вече три правителства и е брат на бившия вътрешен министър Бойко Коцев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?