Държавата вероятно ще продължи да изкупува частни гори

Държавата вероятно ще продължи да изкупува частни гори

Изкупуването на частни гори от държавните горски предприятия е добра практика и трябва да бъде продължена, смята зам.-министърът на земеделието Иван Палигоров.

Практиката показа, че частните стопани имат малки по площ гори и не могат да ги управляват ефективно, а първият опит на държавата за изкупуване на гори беше успешен и трябва да продължи, коментира Палигоров пред Mediapool.

По думите му изкупуването на частни гори от държавата е здравословно, за да се поддържат горските територии в добро състояние.

Служебното правителство обаче няма да пуска нов търг за изкупуване на гори, защото смята, че това е работа на редовен кабинет, уточни Палигоров.

Предстои да бъде направена национална горска инвентаризация с въвеждането на европейските стандарти. От 28-те страни членки на ЕС само страната ни и още една държава не са въвели тези норми, стана ясно от представянето на проекта от инж. Спас Тодоров.

Той се финансира с 1 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, а експерти от Световната банка ще обучават българските си колеги лесовъди. Освен това ще бъде закупена и необходимата техника за измерване на характеристиките на горските масиви.

Проектът ще бъде изпълнен пилотно на територията на Южното централно държавно предприятие в рамките на година и половина и ще осигури надеждна статистическа информация за горите. Тя ще даде възможност за по-доброто им управление и планиране, както и възможността за участие в международни проекти, посочи инж. Спасов.

България е на 13-о място в ЕС по дървен запас и на трето по богатство на биологичното разнообразие.

Горските площи у нас са върху 4.2 млн. ха, което е 37% от територията на страната. Две трети от горите ни са широколистни. Около 57% от горските територии са част от защитената мрежа "НАТУРА 2000".

С провеждането на националната инвентаризация на горите ще даде възможност да се направи точен анализ на мъртвата дървесина, чиято площ през последните години се увеличава. Към момента тя достига 360 хил. ха, което е около 3% от всички гори, посочи Иван Палигоров.

На около 1 млн. кубични метра се изчислява повалената дървесина от лавини и сняг. Останалата е повредена от корояда, който напада белия бор в по-ниските части.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?