Държавата връща на "Язаки" осигуровки за близо 2 млн. лв.

Държавата връща на "Язаки" осигуровки за близо 2 млн. лв.

Държавата ще възстанови на българското предприятие на "Ядзаки" осигуровки за 1.913 млн. лв. Решението за безвъзмездната помощ е на правителството и е взето на заседанието на кабинета в сряда.

Помощта е за частично възстановяване на направените от японския концерн осигурителни и здравни вноски на новоназначени работници и служители.

За инвестиционния си проект "Язаки България" получи през 2017 г. сертификат клас А от Агенцията за инвестиции. Законът за насърчаване на инвестициите дава право на различни стимули. Един от тях е възстановяване на част разходите на работодателя за осигуровки за период до 12 месеца от разкриването на работното място.

Помощта от близо 2 млн. лв. е за третия завод на японската компания, построен у нас край Димитровград.

"Язаки" (Yazaki) са един от най-големите производители на авточасти у нас. Компанията има заводи в Ямбол, Сливен и Димитровград. Част от мощностите ѝ бяха затворени през април заради коронакризата. С цел да запази работните места на около 5600 служители компанията получи подкрепа и по схемата 60/40.

Трите завода на японската компания у нас произвеждат автомобилни кабели. Компанията стъпи на българския пазар през 2006 г. и от тогава производството ѝ непрекъснато расте.

За 2018 г., от когато е последният публикуван финансов отчет на дружеството, приходите на компанията достигат 383.7 млн. лв., което е близо една пета ръст спрямо година по-рано. Увеличението на приходите се дължи на въведените нови продукти, свързани със внедряваните в автомобилите системи за пренос на данни. Компанията прави високоволтови продукти и системи за растящия европейски пазар на хибридни и електрически превозни средства.

За 2018 г. българският клон на "Язаки" приключи със загуба от 815 хил. лв., като причината за това беше инвестицията в третия завод на групата у нас – този в Димитровград. В него бяха вложени около 45 млн. лв., а разкритите работни места са около 2500.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес