Държавата връща внесените банкови гаранции от изкупвачи на мляко

Държавата връща внесените банкови гаранции от изкупвачи на мляко

Изкупвачите на сурово краве мляко вече няма да учредяват банкови гаранции, а внесените досега суми ще бъдат върнати на фирмите, които са декларирани тази дейност, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в понеделник.

Това предвижда изменение в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, премахващо задължението на изкупвачите на сурово краве мляко да учредяват банкови гаранции в полза на фонда, когато кандидатстват за одобрение на млечна квота, и да ги подновяват за всеки следващ период.

Тази година изкупвачите трябваше да учредят гаранциите си до 31 октомври като за фирмите, декларирали до 250 хил. кг сурово краве мляко, определената гаранция е 6804 лв. За обявени от 250 001 кг. до 1 млн. кг сумата е 13 608 лв. Заявилите над тези количества трябва да предоставят гаранция от 21 772 лв.

От фонд "Земеделие" допълниха, че корекцията влиза в сила от 18 ноември и до месец ще бъдат освободени всички банкови гаранции. Не се посочва обаче каква общо сума ще бъде върната на изкупвачите на мляко.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?