Държавата връща внесените банкови гаранции от изкупвачи на мляко

Държавата връща внесените банкови гаранции от изкупвачи на мляко

Изкупвачите на сурово краве мляко вече няма да учредяват банкови гаранции, а внесените досега суми ще бъдат върнати на фирмите, които са декларирани тази дейност, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в понеделник.

Това предвижда изменение в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, премахващо задължението на изкупвачите на сурово краве мляко да учредяват банкови гаранции в полза на фонда, когато кандидатстват за одобрение на млечна квота, и да ги подновяват за всеки следващ период.

Тази година изкупвачите трябваше да учредят гаранциите си до 31 октомври като за фирмите, декларирали до 250 хил. кг сурово краве мляко, определената гаранция е 6804 лв. За обявени от 250 001 кг. до 1 млн. кг сумата е 13 608 лв. Заявилите над тези количества трябва да предоставят гаранция от 21 772 лв.

От фонд "Земеделие" допълниха, че корекцията влиза в сила от 18 ноември и до месец ще бъдат освободени всички банкови гаранции. Не се посочва обаче каква общо сума ще бъде върната на изкупвачите на мляко.

Споделяне
Още от Бизнес

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?