26 инвестиционни посредника напазаруваха акции през борсата

Държавата взе близо 65 млн. лв. за дела си в "Енерго-Про"

Държавата взе близо 65 млн. лв. за дела си в "Енерго-Про"

Близо 65 млн. лв. получи държавата в първия ден от старта на борсовата търговия с 33-процентните дялове в дружествата "Енерго-Про Мрежи" и "Енерго-Про Продажби" (бивши "Е.ОН Мрежи" и Е.ОН Продажби" – бел. ред.), които доставят електроенергия в Североизточна България и управляват електроразпределителната мрежа в тази територия. Постигнатите 64.7 млн. лв. е над началната цена за двата пакета, която бе общо 53 млн. лв.

От мрежовото дружество са продадени 96.26 на сто от предлаганите държавни акции, като цената е варирала от 139.35 лв. за дял. От търговското дружество са продадени през фондовата борса 92.12 на сто от участието на държавата на цени от 139.35 лв. до 169.1 лв., съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която организира търговете на фондовата борса

 

Общият брой на сключените сделки с акции от "Енерго-Про" е 359, акции са закупили 26

инвестиционни посредника, допълниха от Българската фондова борса.

 

Търговията с остатъчните дялове ще продължи в четвъртък и ако продължи на постигнатите в сряда цени, общо държавата ще прибере 68 млн. лв. от дела си в двете дружества.

 

Чешката "Енерго-Про" купи дял от 59 % от дружеството "Е.ОН България", управляващо мрежите в североизточна България, в началото на 2012 г. Собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие са 8 на сто, а 33% бяха на държавата.

 

През декември миналата година австрийската ЕВН изкупи за 90 млн. лв. целия държавен дял също от 33 процента в дружествата в Югоизточна България, където дотогава бе мажоритарен, а вече е единствен собственик. Стартовата тръжна цена тогава бе 78 млн. лв.

 

Предстои и листването на борсата на 33 на сто от дружествата, работещи на територията на Западна България с мажоритарен акционер чешката ЧЕЗ. За държавния дял там наддаването трябва да тръгне от около 100 млн. лв., тъй като компанията държи най-големия дял от електроразпределителния пазар и има около 2 млн. потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес