Държавата закрива и бизнеса на Божков със спортните залагания

Комисията по хазарта отне лиценза на "Еврофутбол", засега временно

Държавата закрива и бизнеса на Божков със спортните залагания

Компанията за спортни залагания "Еврофутбол" е с преустановен за три месеца лиценз и спира дейността си.

Принудителното отнемане на лиценза на дружеството на Васил Божков и съдружниците му братя Найденови, които са в тежък конфликт с него, бе единствена точка в дневния ред на заседанието на Държавната комисия по хазарта за 25 март. Според решението на комисията лицензът се отнема временно, за срок от три месеца, но след това мярката може да се наложи и за постоянно, ако нарушението не бъде отстранено. Това обаче едва ли ще се случи, защото за този срок компанията едва ли ще успее да плати претендираните от държавата 329 млн. лв. невнесени такси за хазарт, които са основанието за отнемане на разрешението. 

Часове преди заседанието "Еврофутбол" се оплака през интернет страницата си, че "в условията на извънредно положение насилствено закриват "Еврофутбол" в цялата страна", което е "поредното унищожаване на български бизнес и оставяне на хиляди семейства без доход".

Дружеството няма да може да изплати и печалби на стойност 420 000 лв. на участниците в игрите.

"Еврофутбол" е една от четирите фирми на Васил Божков, за които държавата установи огромни неплатени такси за хазарт през последните пет години. Две от дружествата – "Ню Геймс" и "Националната лотария", които организираха лотарийни игри, бяха прекратени с промените в Закона за хазарта за въвеждане на държавен монопол. Компанията за лотоигри "Евробет" сама поиска фалит. Държавният монопол не се простира върху спортните залагания, но основанието за отнемане на лиценца на "Еврофутбол" са неплатените такси.

Компанията се оплака, че на 14 февруари ѝ е връчен акт за дължими неплатени такси за хазарт на стойност 329 млн. лв. На 21 февруари са били блокирани всички сметки на дружеството, но то е продължило да функционира и да изплаща печалби. Дружеството се оплаква още, че на 13 март са последвали "гласни и писмени закани" от институциите за затваряне на пунктовете поради извънредното положение, въпреки че пунктовете на държавния тотализатор продължили да работят. Забрана за работа на хазартните обекти действително няма в заповедта на здравния министър.

"Еврофутбол" смята, че отнемането на лиценза на дружеството е с цел бизнесът със спортните залагания "да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн". От дружеството се оплакват, че управляващите са "използвали целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса".

"Срещу "Еврофутбол" се случваха и продължават да се случват системни незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции, но за всичко това до този момент дружеството ни беше запазило пълно медийно мълчание, както ни бе "препоръчано" от представители на държавния апарат. Вече няма смисъл да си мълчим", пише още в съобщението на дружеството.

За разлика от лотариите собствеността на "Еврофутбол" е разпределена сред повече акционери. 51% от капитала се държат от "Евросъдружие", в което участват обвиняемият за организиране на престъпна група Васил Божков, както и други обвинени с него лица като Александър Тумпаров и Борис Бекяров. Дял имат и братята Цветомир и Боян Найденови, които подадоха сигналите срещу Божков, дали старт на разследванията срещу него. В "Еврофутбол" 49% дял има и гръкото дружество "Интралот".

Споделяне

Още по темата

Още от България