Държавата запазва златната си акция в БТК

Държавата запазва златната си акция в БТК

Държавата няма да се оттегли от участието си в управлението на Българската телекомуникационна компания (БТК) и ще запази златната си акция в дружеството, която дава право на Министерството на транспорта да налага вето над някои от решенията на акционерите в телекома. Това съобщи в сряда министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Представителят на държавата е гласувал против обезсилването на златната акция на последното общо събрание на акционерите, провело се в неделя. Решението е взето заради предупреждение от страна на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК), че не се спазват някои от задълженията, поети с договора за продажбата на мажоритарния пакет от телекома през 2004 г.

В момента се водят преговори между държавата и собственика AEG, който през 2007 г. изкупи дела на “Новатор“ на исландския милиардер Тор Бюрголфсон, придобил по-рано от “Вива Венчър“ приватизираното участие. Държавата си търси 80 млн. лв. от тези препродажби, отделно АСК е завела иск за изплащане на неустойки от 20 млн. лв за неизпълнение на програмата по заетостта, която е част от приватизационния договор за БТК.

Междувременно от телекома съобщиха, че от 1 юли намаляват с 2 ст. разговорите от фиксираната мрежа на БТК към мобилните оператори. Това е част от плана на Комисията за регулиране на съобщението за поевтиняване на цените за свързване между различните мрежи.

Също от днес потребителите на фиксирани телефонни услуги ще могат и да прехвърлят номера си например от мрежата на БТК в тази на “Орбител“, “ГлоБул“, М-тел, Некском и др. общо 18 оператора без да се налага промяната му.

Заявлението за прехвърляне се подава в телекома, чиито услуги ползва в момента, и за целта се плаща еднократно такса от 5 лв. с ДДС. До два дни клиентът трябва да получи съгласие за прехвърляне и да подаде молба до оператора, към който иска да се прехвърли. Срокът за пренасяне на единичен номер е 15 работни дни, а за група номера – 25 дни, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

Трисекунден сигнал ще информира набиращия стационарен номер дали търсеният от него абонат е прехвърлен в друга мрежа.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?