Държавата заплашена да плати 57 млн. евро заради изгонването на "Новера" от чистотата в София

Държавата заплашена да плати 57 млн. евро заради изгонването на "Новера" от чистотата в София

България ще трябва да плати 57 милиона евро на фондовете Accession Eastern Europe Capital AB и Mezzanine Management Sweden AB заради прекратяването на концесията на "Новера" за боклука на София, съобщи в петък сайтът "Биволъ", позовавайки се на свои източници.

Засега няма официално потвърждение на информацията.

Споразумение с държавата е сключено през юли 2012 г. Фондовете са завели дело за експроприяция срещу България в арбитража на Световната банка. Държавата отива на споразумение, след като вижда, че делото ще бъде изгубено, за да избегне негативите и медийния шум от публичното съдебно решение, пише "Биволъ"

Официално делото е прекратено на 23 юли 2012 г. заради непредприемане на действия от страна на жалбоподателите. На тях вече са платени 9 млн евро за адвокатски разходи, а плащането на главницата по споразумението предстои. България е наела като защитник известната адвокатска кантора White & Case, чийто хонорар също не е безобиден за бюджета - 12 милиона евро, се казва в информацията.

"Новера" беше собственост на фонда "Икуест", управляван от Георги Крумов. "Икуест" (Equest) купи от Румен Гайтански-Вълка фирмите, почистващи София, срещу 42 милиона евро. От тях 5 милиона са собствен капитал, 20 милиона банков заем и 25 милиона необезпечен заем от австрийски фонд Mezzanine Managemeng

В средата на март 2009 година тогавашният кмет с премиерски амбиции Бойко Борисов изпрати едностранни предизвестия до фирмите на "Новера", че концесионните договори за почистване на столицата се прекратяват.

Мотивът на Борисов беше, че "Новера" вече девет дни отказва да чисти града. Концесионерът пък твърдеше, че спира работа, защото общината отказва да плати сметката за зимното почистване. Последва "боклучена" криза, която беше овладяна точно преди парламентарните избори, които Борисов спечели. В крайна сметка след изгубването на договорите "Новера" изгуби смисъл, а инвеститорите в нея загубиха парите си. Преди да предприеме тези действия, Борисов обясняваше, че Гайтански все още стои зад "Новера" и провеждаше кампанията "да изгони Вълка от чистотата".

"Столичната община имаше два варианта - или да приеме исканията на "Новера" да им се плати по един или друг начин, или да се съдим", коментира седмица по-късно тогавашният кмет.

Банката, която е дала обезпечен заем, предявява претенции пред Equest и след около година си получава парите директно от "Икуест" (като гарант по заема), докато Меzzanine Management са необезпечени и година след отнемането на концесията завеждат дело срещу държавата, а не срещу Столичната община, за експроприация.

В арбитражния съд има и още едно дело по делото за боклука, по което обаче страна е "Новера". То е в ход в момента.

"Биволъ" съобщава, че от изданието са задали официално въпроси до финансовото министерство за развитието на казуса с "Новера" по публичното арбитражно дело пред Арбитражния съд към Световната банка, по което България е страна (ICSID Case No. ARB/11/3). Получават писмо от Симеон Дянков с предупреждение, че казусът е конфиденциален и сайтът може да бъде съден, ако публикува информация.

Освен това в писмото на МФ се твърди, че арбитражното дело ARB/11/3 е в самото начало, което не отговаря на информацията от сайта на ICSID, че делото е приключило на 23 юли 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес