Заради нарушения при възлагане на поръчките

Държавата заплаши ЧЕЗ с отнемане на лиценза й

Ако това стане, ще трябва да се търси оператор на мрежата, но собствеността си остава на чешката компания

Държавата заплаши ЧЕЗ с отнемане на лиценза й

В следващите няколко дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обмисля варианти за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, която снабдява с еелктроенергия Западна България, заради нарушения при възлагането на поръчките на компанията. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънредна пресконференция в неделя, когато напрежението около високите януарски сметки за ток достигна връхната си точка и протестите срещу електроразпределителните дружества прераснаха в недоволство към правителството. Същия ден стана ясно и, че ДКЕВР отново е без председател, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на назначената в сряда Юлиана Иванова, заради извършваната от фирмата ѝ незаконна продажба на цигари в интернет.  

Добрев съобщи, че ДКЕВР се е самосезирала по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), след като в неделя е имало заседание с изслушване на председателя на АДФИ Теменужка Петкова за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи.

За установени нарушения от страна на ЧЕЗ бе съобщено от Добрев в петък, когато той обясни, че без договор са давани над 80 на сто от поръчките, които компанията, обслужваща най-много клиенти в страната. Договорите са сключвани без конкурски, а с пряко договаряне. Сега министърът допълни картинката, информирайки, че през 2011 г. 35 млн. лв. от възложените поръчки от ЧЕЗ са отишли в дружества, свързани с компанията-майка в Чехия.   

На базата на този доклад, са  започнали преценка дали нарушенията са основания за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, каза Добрев.

Ако лицензът бъде взет от ЧЕЗ, то ДКЕВР ще трябва да търси оператор, на когото да възложи управлението на мрежата. Ссобствеността обаче ще си остане на чешката компания и дори новият оператор трябва да ѝ плаща правото да ползва електропроводите, предвижда Законът за енергетиката.  

Добрев заяви още, че на АДФИ ще бъде възложено да направи доклади и за останалите две ЕРП-та – ЕВН и "Енерго-Про”. По най-бързия начин ще се предприемат и поправки в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които да задължават ЕРП-ата да провержат обществено възлагане за всичко. В петък обаче Добрев не даде заявка, че ЧЕЗ е нарушавала ЗОП, а по-скоро, че се е възползвала от вратичка в закона 

Освен това, от понеделник ще започнат промени на редица закони за повишаване на контрола не само върху ЕРП-ата, а на всички организации, които са фактори в ценообразуването, закани се министърът.

"Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим, съгласно Закона за достъп до информацията”, каза Добрев. По думите му ще се направи всичко възможно да се публикуват договорите за приватизацията на трите ЕРП-та и на контрактите за дългосрочно изкупуване от НЕК на тока от ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?