Държавата заплаши “Топлофикация - София” със спиране на газа

Държавата заплаши “Топлофикация - София” със спиране на газа

Има възможност “Булгаргаз” да спре природния газ за “Топлофикация - София” заради нарастването на задълженията на дружеството към държавния доставчик, който вече е над  150 милиона лева. Това заяви в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след срещата си с председателя на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов главния секретар на Столична община Росен Желязков.

“Нито “Булгаргаз”, а не съм останал и впечатлението, че и “Газпром” са благотворителни организации. Когато един голям клиент като “Топлофикация” не си плаща продължително време задълженията това означава или фалит на клиента или фалит на доставчика. Не ми е ясно кой точно ще прави този избор”, каза Овчаров, добавяйки, че действията на “Газпром” ще бъдат “много ясни и целенасочени”.

В публичното пространство вече се появиха информации, че “Газпром” проявява силен интерес към закупуването на “Топлофикация”.

В четвъртък Овчаров даде пример и с последните действия на Националната електрическа компания, която спря тока на металургичния комбинат “Кремиковци” заради просрочени задължения за електричество.

Кисьов призна, че причината за нарасналия дълг е намалелите плащания на крайните потребители на парно в София след ареста на вече бившия изпълнителен директор на дружеството Георги Рогачев през декември. До началото на месец

По време на срещата е била и възможността за оползотворяване на последните 15 милиона евро от кредита на Европейската банка за възстановява и развитие (ЕБВР), както и бързия избор на консултант за бъдещето на “Топлофикация”.

Трети акционер

В същото време стана ясно, че Столична община и Министерството на икономиката и енергетиката обсъждат вариант за привличане на трети акционер в “Топлофикация-София”, научи Mediapool от общински съветници часове преди срещата за избор на процедурата, по която ще се търси консултанта за приватизацията на дружеството.

Възможността била чрез увеличение на капитала да се привлекат свежи пари за дейността на дружеството, което в момента е потънало в дългове към “Булгаргаз” и има несъбрани вземания за милиони левове.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов коментира, че действително работата на бъдещия консултант ще е да привлече оперативни капитали.

Така щяло да се стабилизира дружеството, да се насочат усилията към събиране на дълговете на столичани за потребена топлоенергия и след три години да се продадат акциите му на значително по-висока цена, отколкото в момента биха взели собствениците му, обясниха общинари.

Бойко Борисов скъса с Овчаров

В четвъртък столичният кмет Бойко Борисов заяви, че отказва повече да посещава кабинета на енергийния министър и зам.-председател на БСП Румен Овчаров. Това заяви Борисов часове преди да започне обявената по-рано през деня среща между него, шефа на СОС и министъра среща по процедурата за избор на консултанта за продажбата на “Топлофикация-София”.

Вместо кмета обаче в срещата ще участва главният секретар на общината Росен Желязков.

Борисов обясни, че веднъж вече ходил в кабинета на Овчаров и партийните централи го изкарали какъв ли не. “Вече се ръкувах с Овчаров и се появиха какви ли не спекулации”, каза Борисов. Той допълни, че вече било време Овчаров да отиде в неговия кабинет, за да стане ясно кой е мажоритарният собственик на столичното парно (Столична община с 52% -б.р.).

“Аз да не съм по-малък от Овчаров?”, попита Борисов и се пошегува, че ще сложи в кабинета си легло, за да може като отиде Овчаров при него, “медиите да кажат, че сме си и полегнали”.

Споделяне

Още по темата

Още от България