Държавата започна изкупуване на "Дунарит"

Държавна компания вече е платила над 40 млн. лв. дълг към свързана с Делян Пеевски фирма, преговаря се за погасяване на 67 млн. лв. изискуеми кредити

Държавата започна изкупуване на "Дунарит"

Министерството на икономиката е започнало процедури по изкупуването на активите на русенското оръжейно предприятие  "Дунарит" и чрез "Държавната консолидационна компания" (ДКК) вече са платени негови дългове за над 40 млн. лв. към фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Държавата преговаря и за покриване на изискуеми кредити на военния завод в размер на 67 млн. лв. като крайната цел е да придобие дружеството, но не е изключено все пак то да отиде и в частни ръце. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на извънреден брифинг в понеделник.

До решението за изкупуване на оръжейния завод, около чиято собственост се води съдебна битка, се е стигнало заради предприетото от прокуратурата разследване срещу единия претендент за собственик – оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, и срещу тримата членове на борда на предприятието по подозрения за източването му в полза на бившия банкер Цветан Василев. С кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), в която той бе мажоритарен акционер, са извършвани редица сделки около завода.

Прокуратурата има ключова роля в развръзката за съдбата на "Дунарит", тъй като заради повдигнатите обвинения срещу ръководството на предприятието, то е застрашено от отнемане на лиценза на производство на военна продукция и продажбата ѝ. Макар тримата шефове да подадоха оставки, тяхното оттегляне и смяната им не може да бъде одобрена от общо събрание на акционерите заради решение на съда, блокиращо вписването на собствеността на "Емко" на Емилиян Гебрев.

Спорът за активите на "Дунарит" е между фирма "Емко", която влезе в дружеството чрез увеличението на капитала му и замени свързаната с Цветан Василев "Кемира", и фирмата "Виафот", свързвана с Деляна Пеевски. Претенцията на "Виафот" към "Дунарит" е, че има особен залог върху предприятието по силата на придобити нейни вземания от КТБ за 22.176 лн. евро, 1.774 млн. щатски долара и 400 хил. лв., чието погасяване е просрочила. В момента върху акциите е наложен запор.  

"При това положение съветът на директорите на "Дунарит" не може да бъде сменен, но има уверение от управителя за назначаване на прокурист с пълни права за управление на предприятието, за да няма проблем с лиценза", каза Караниколов пред журналисти. "Министерството на икономиката започва процедура по изкупуване на активите", посочи той, но не се ангажира с цена на бъдещата сделка.

Заяви само, че в момента със синдиците на КТБ се преговаря за погасяването на 67 млн. лв. изискуеми кредити на военния завод. Отделно вече са погасени дългове за около 40 млн. лв., каза Караниколов.

От думите му стана ясно, че вероятно цялата сделка ще стане през "Държавната консолидационна компания" (ДКК), чиито предприятия разполагали с достатъчно свободен финансов ресурс, за да платят за заемите на "Дунарит". Засега не се налага участието на държавната Българска банка за развитие, допълни министърът на икономиката, но не изключи и тази опция.

Според публикувани в Търговския регистър документи става ясно, че миналия петък – 25 август 2017 г., са били подписани редица договори за уреждане точно на борчовете, които дори наближават 47 млн. лв. Тогава КТБ е сключила договори веднъж с фирмата "Дипи" ЕООД и втори път с ДКК за прехвърляне на вземанията в евро, долари и левове. Така излиза, че държавата в лицето на ДКК притежава част от активите на "Дунарит", но каква точно не става ясно.

Плетеницата от цесии

От описаната в документите плетеница от цесии с кредитите на "Дунарит" от КТБ става ясно, че първоначално италианецът Едоардо Миролио, които участваше с Пеевски и в бизнеса в "Булгартабак", през октомври 2014 г. е прихванал през "Дунарит" редици свои вземания от фалиралата банка. Тогава фирмата му "Е.Миролио" ЕАД е прехвърлила на оръжейния завод вземания от банката за 23 млн. евро, 2.218 млн. долара и 920 хил. евро. Срещу това е получила особен залог върху предприятието. Отделно на сметката на русенското предприятие са записани вземания на "Интерпред Световен търговски център" от КТБ за 500 хил. лв., както и на люксембургската "Б.Р.Е." АД за 1.3 млн. евро. След това тези вземания се прехвърлят през 2016 г. от Миролио на "Виафот Инвестмънт  България", свързвана с Пеевски, като през май сумата става предсрочно изискуема. Три месеца по-късно българското дружество "Виафот" прехвърля цесиите на "Виафот Лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови.

Така се стига до поредната подобна сделка – на "Виафот" с фирмата "Дипи" в началото на юли 2017 г., а  само преди седмица Пеевски обяви:  "Нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще, нищо общо с дружества от военната индустрия”.

Собственик на "Дипи" е Добрин Иванов Иванов. Според финансовия отчет на компанията за миналата година тя е имала 15 000 лв. приходи и също толкова разходи. Фирмата има непокрита загуба от 178 000 лв. За 2016 г. дългосрочните ѝ инвестиции са за 2.64 млн. лв. и са в капиталови ценни книжа, показва справка в Търговския регистър.

Добрин Иванов е собственик в още три фирми. Едната от тях - "Трансмобил", се занимава с търговия с въоръжения и боеприпаси, машини и съоръжения за военно производство, военна техника. Другата му фирма "Емона 2000" през миналата година започна да строи на плажа Иракли. Дружеството "Вая дир", в което Иванов е съсобственик, през 2011 г. е получила концесия на плажа "Река Вая" също в местността Иракли. 

"Дипи" обаче скоростно прехвърля вземанията от "Дунарит" на КТБ. Договорът е сключен на 25 август, а сделката е изповядана на 28 август. Според документа постигнатата цена е близо 47 млн. лв., от които 40 млн. лв. са дължими в седемдневен срок от подписването на договора, а остатъкът – до една година. КТБ обаче няма да плати пари, а ще прехвърли на "Дипи" свои активи и вземания от длъжници, които са били пускани за публична продажба по програмата за осребряване на активи, но към тях не е бил проявен интерес. Кои са активите ще бъде описано в допълнителен анекс към договора.

В публичната информация, предоставена от синдиците на КТБ, последната от която е от февруари 2017 г., не е посочено "Дунарит" да има изискуеми кредити, за които Караниколов каза, че са за 67 млн. лв. В отчета на синдиците е посочено само, че "Дунарит" е имало кредити от банката за 86 млн. лв., които са били погасени с прихващания, но за тези цесии са заведени дела. Те още не са приключили, сочи справка в Софийския градски съд.

Още една оръжейна перла в короната на ДКК

Ако ДКК придобие "Дунарит", това ще е поредният ѝ актив от военнопромишления комплекс след включените вече оръжейни предприятия  "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс", "НИТИ", Казналък, и придобитото през май 2017 г. след дълги съдебни спорове "Авионамс".

Според източници от оръжейния бизнес, целта на упражнението по одържавяване на "Дунарит" е, политикът от ДПС да получи безпрепятствено от държавата права за продажба на военна продукция на външните пазари. В момента оръжейният бизнес се задъхва от поръчки и печалбите стабилно растат.

Караниколов обаче остави отворена врата за влизане и на частни капитали в "Дунарит", обяснявайки, че при процедура за продажбата му са възможни различни варианти.

От думите му стана ясно, че връщането на "Дунарит" в лоното на държавните предприятия, където бе до приватизацията му, се одобрява от работещите в завода и синдикатите.

Той посочи още, че извън проблемите на дружеството, породени от кредитите му в КТБ, то работи изключително добре и не се налага да му бъде оказвана допълнителна финансова помощ. "Проблемът е евентуално, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства - да почнат да се продават машини и съоръжения. Няма да го допуснем", заяви Караниколов.

По думите му целта е да се избегнат процедура по несъстоятелност на "Дунарит" и сътресения, касаещи целия военно-промишлен комплекс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?