Държавата започва действия по отнемане концесията на "ГОРУБСО-Мадан“

Действия по отнемане на концесията на "ГОРУБСО-Мадан“ предприема министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от ведомството му във вторник. До тази мярка се стига, тъй като собственикът на предприятието Валентин Златев не спази даденото преди два дни обещание на Трайков за изплащане на част от забавените заплати на стачкуващите миньори.

Според концесионния договор при системно нарушаване на условията за осъществяване на концесията и системно нарушаване на условията по договора, концедентът има право да прекрати концесионния договор с едномесечно писмено предизвестие, посочват от икономическото министерство. От Главна инспекция по труда са констатирали по надлежния ред системно нарушаване на условията по изпълнение на концесионния договор, което не е отстранено в указания срок. Поради това ведомството на Трайков предприема действия по отнемане на концесията на "ГОРУБСО-Мадан“ за добив от находищата "Крушев дол“ и "Петровица“.

"Дори когато един човек няма пари, може да запази думата си", коментира Трайков от Катар, където е на посещение като част от правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

"Очевидно собственикът не умее да води коректен диалог. Не получихме нито график за заплатите, нито бяха платени частично в понеделник. Държавата ще търси друг изход за мината и тръгваме към отнемане на концесията. В тази индустрия се печели добре не само когато се експлоатират подземни богатства и труда на хората, а и когато има добър мениджмънт“, допълни икономическият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?