Държавата засега няма да праща нови бежанци в София

Столични общинари описват анархия и мизерия в лагерите и ръст на престъпността в кварталите около тях

Държавата засега няма да праща нови бежанци в София

В София на този етап няма да се отварят още лагери за приютяване на бежанци, чийто брой в столицата надхвърли 2 хиляди души, съобщи зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров по време на заседанието на комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет (СОС) във вторник, на което градски съветници описаха апокалиптична картина с бежанските лагери в града.

Според техни данни анархия цари в два от трите бежански лагера в София, хората там тънат в мизерия, натъпкани по 30 души в стая, без ток и храна. Няма преводач, лекар и портиер. Престъпността в района на Военна рампа и Враждебна расте, заявиха общинари. Има риск дори от запалване на сградите, в които са настанени бежанците, защото за отопление се използват 30 котлона, които нагрявали пружина на легло, служеща за реотан, разказаха градски съветници.

В четвъртък те трябва да обсъдят извънредно проблема с бежанците в София след редовното заседание на СОС. Поканени са вътрешният министър Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на СДВР Асен Спиридонов, председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев и омбудсманът на България Константин Пенчев. Досега само Пенчев беше потвърдил участие, като не е ясно дали останалите представители на държавата ще дойдат.

Във вторник на срещата в общината от страна на държавата беше само зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров. Той не можа да даде отговор на повечето поставени въпроси от съветници и граждани, но прилежно си ги записваше, за да получат такъв в четвъртък. Петров обеща обаче, че държавата повече няма да настанява бежанци в София.

Вие луди ли сте?

Бежанците тънат в мизерия заради липса на пари и лоша организация, заради което преди седмица беше сменен досегашният шеф на Агенцията за бежанците Никола Казаков с бившия военен Николай Чирпанлиев, който най-вероятно няма да бъде на извънредната сесия на СОС в четвъртък.

Годишният бюджет на Агенцията за бежанците е 3 млн. лв. Още 600 – 650 хил. евро годишно се получават по линия на Европейския бежански фонд, каза Стоян Петров в отговор на въпрос. Останалите суми идват от дарения. Неотдавна вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че ще са нужни още 30 млн. лв. за издръжката на бежанците до края на годината.

"Заради увеличения седемкратно брой на бежанците поискахме увеличаване на персонала със 150 души. Отговорът беше: "Вие луди ли сте?". Преди дни излезе постановлението на правителството, че ни се отпускат още 50 души персонал", каза зам.-председателя на Агенцията за бежанците.

Той призна, че лагерите във Враждебна и Военна рампа са без пропусквателен режим и бегълците ходят свободно из София. Няма лекар и преводач, каквито общинските съветници искат да осигури държавата. От разговора обаче не стана ясно дали това ще се случи.

Възмутихте хората на цяла България

Недоволни от отговорите на Стоян Петров, от когото нищо не зависи, граждани по време на заседанието го нападнаха с думите: "Вие възмутихте хората на цяла България. Не може да отговорите на много въпроси".

Гражданка разказа как преди седмица вечерта на Централна гара е бил пребит мъж от бежанци. Никой не му оказал помощ, а той разбрал че са чужденци по езика, който говорят. МВР и Министерството на здравеопазването потулили случая, медиите мълчат, сипеше обвинения недоволната гражданка, живееща в района на Военна рампа.

И на мен не ми е приятно да чувам арабска реч в района на джамията, но какво мога да направя, каза Петров, вдигайки безпомощно рамене.

Да седнем и да се разберем

Искаме човек на ръководен пост, който да дойде на сесията на СОС, за да може да отговаря на въпросите и да поеме отговорност, каза Татяна Георгиева от ГЕРБ, председател на комисията по обществен ред и сигурност.

Тя призова отговорните фактори в държавата да дойдат, за да се намери разрешение на проблема, а не съветниците да научават от медиите за пристигащите и настанявани в София чужденци. Искаме да знаем дали ще се отварят нови лагери, каза Георгиева.

На този етап няма да се отварят, отговори ѝ зам.-председателя на Агенцията за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?