Държавата затъва в дългове към фирмите

Държавата затъва в дългове към фирмите

Забавените плащания на държавата към бизнеса продължават да растат и по груби сметки достигат 2 млрд. лева, стана ясно в четвъртък след среща на ръководството на Министерството на труда и социалната политика със социалните партньори.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Иво Прокопиев заяви, че няма точни изчисления за дълговете на държавата към предприятията, но заедно с невърнатия ДДС е между 1 и 2 млрд. лева.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев допълни, че по официални данни на финансовия министър невърнатия ДДС е 440 млн. лева, но това било само част от дължимото. "В момента извършени дейности нарочно не се фактурират, защото е ясно, че няма пари за ДДС. Когато сега дължимият данък бъде върнат, ще се издадат нови фактури и отново ДДС за връщане ще е 400 млн. лева“, каза Данев.

Социалният министър Тотю Младенов призна, че дълговете на държавата към бизнеса са големи, но оправда това с лошото наследство. Той посочи, че заради затрудненията си голяма част от фирмите бавят работните заплати и социалните плащания.

Ето защо бизнесът и министерството са обсъдили възможността фирмите да ползват кредитни линии за покриване на социалните осигуровки. Такава практика има в Белгия, но тепърва ще се уточнява как този механизъм може да се приложи у нас. При всички положения банките трябва да получат гаранция за отпускането на такава кредитна линия, но все още не е ясно дали тя ще е държавна или от някакъв гаранционен фонд. Лихвите по кредитните линии обаче трябва да са по-ниски от лихвите за неплатените осигуровки, за да има смисъл подобен инструмент.

В момента обаче банките са сдържани да отпускат кредити на малките и средните предприятия.

Данев отново лансира и друг вариант за облекчаване на бизнеса – фирми, на които държавата дължи пари, да не бъдат санкционирани за бавенето на заплати и осигуровки. Той посочи, че когато държавата в качеството си на работодател забави такива плащания, не търпи санкции. Министърът смята, че в подобна мярка има логика, но прилагането ѝ трябва да се реши в рамките на социалния диалог.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов коментира, че държавата закъснява с икономическите и финансови мерки за справяне с кризата, а безработицата ще расте през следващите месеци.

Прокопиев обобщи, че ако 2009 година е била година на стабилизирането и затягането на коланите, така че страната да се очертае като предвидим и надежден партньор, то през 2010 година трябва да се направи завой към излизане от кризата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?