Държавата затяга примката около частната оръжейна фирма "Емко"

Държавата затяга примката около частната оръжейна фирма "Емко"

Министърът на икономиката призна в петък, че държавният оръжеен търговец "Кинтекс" действително е прекратил три договора за износ на продукция от частното дружество "Емко", чиито ръководители твърдят, че по този начин правителството иска да унищожи предприятието. Това е най-новото развитие държавната офанзива срещу "Емко", предшествана от опит за одържавяване на русенския военен завод "Дунарит", за чиято собственост "Емко" претендира. Икономическото министерство пробва неуспешно да одържави "Дунарит" чрез изкупуване на негов кредит към фалиралата КТБ, но предприятието покри задължението си. Според информирани източници зад атаката прозират интереси на политика от ДПС Делян Пеевски в оръжейния бизнес, които той успява да реализира чрез директори на държавните оръжейни фирми, назначени по негова препоръка. Самият Пеевски наскоро отрече да има каквито и да е интереси във военнопромишления комплекс, а икономическият министър Емил Караниколов и правителството твърдят, че целта била да изчистят "посредниците" в сектора.

Преди ден работници от "Емко" излязоха на протест и обвиниха държавата, че иска да закрие предприятието като му проваля бизнеса. Директорът на "Емко" обяви, че министър Караниколов е наредил на "Кинтекс" да прекрати договорите си с "Емко" и е спряно товаренето на негова продукция за Индия.

На нарочно свикания в петък брифинг Караниколов заяви, че решението на "Кинтекс" да прекрати три договора с "Емко" е взето не под негово давление, а след анализ, извършен от съвета на директорите на държавния оръжеен търговец. "Кинтекс" смята, че собствените му сделки с продукция на "Емко" са застрашени, тъй като през юли междуведомствената комисия за контрол върху търговията с оръжия отне лиценза за внос и износ на предприятието.

Поръчката се пренасочва към ВМЗ-Сопот

Министърът каза, че ръководството на "Кинтекс" е преразгледало търговския риск за дружеството от прекратяването на лиценза на "Емко" върху неговите собствени сделки. Било установено, че неустойките, които държавният търговец ще дължи към контрагентите си, ако възникнат проблеми с продукцията на "Емко", са много по-големи от неустойките, които би могла да претендира към "Емко" за неизпълнение на договор. Така било решено да не се ползва произведената продукция на "Емко", а поръчката да се пренасочи към ВМЗ-Сопот, тъй като сроковете за доставката все още не били изтекли.

"Никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че "ВМЗ Сопот" ги правят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове", каза още министърът.

"Държавата ще си получи парите по сделката и като производител, и като търговец, двете дружества ще платят данъци и дивиденти на държавата", обясни Караниколов действията на "Кинтекс".

Той уточни, че към момента са прекратени три договора на "Кинтекс" с "Емко", държавният търговецът има и други контракти с фирмата на Емилиян Гебрев, но те са с по-дълъг падеж и анализ на ситуацията сочел, че засега няма нужда от тяхното прекратяване.

Относно отказаните към момента поръчки министърът заяви, че "Кинтекс" няма да плаща на "Емко" неустойка за това, тъй като частното дружество било в неизпълнение на ангажиментите си, но посочи, че и двете фирми имат право да предявяват искове пред съда.

Министърът припомни, че той не взема еднолично решенията относно оръжейните лицензи, а въпросната комисия. "Знаете колко инциденти имаше в оръжейни предприятия заради неспазване на правилата, не искаме това отново да се случи", каза Караниколов по повод отнемането на лиценза на "Емко" за шест месеца или до отстраняването на откритите нарушения при складирането на продукция на площадките на предприятието.

В същото време обаче държавата не предприе действия срещу лиценза за производство, което компрометира донякъде мотивите за предпазване на предприятието от тежки инциденти.

"Нека ръководството на "Емко" да отстрани всички открити нарушения, за да се възстанови лицензът", призова Караниколов и припомни, че в понеделник по казуса ще заседава междуведомствената комисия. По думите му дори случаят с лиценза на "Емко" бил вкаран като извънредна точка в дневния ред на комисията. По последни негови данни оставали само проблеми, свързани с пожарната безопасност, за чието отстраняване били издадени предписания преди дни.

Лицензът на "Емко" се очаква да бъде върнат, но отново отнет на друго основание

Според информирани източници в понеделник комисията ще възстанови лиценза на "Емко", тъй като предписанията на служба КОС към МВР били изпълнени още в края на август. Веднага след това обаче лицензът на фирмата отново ще бъде отнет, тъй като новият основен акционер – Христо Гебрев, син на Емилиян Гебрев, от четвъртък е с повдигнато от прокуратурата обвинение.

Това означава, че отново ще започне процедура за отнемане на лиценза за работа на дружеството, обяви преди ден Славчо Димиев, ръководител на "Емко" в Трявна, пред Нова телевизия. Той обясни, че не е виждал обвинението, но знае, че става въпрос за пране на пари и организирана престъпност.

Според него всичко това се случва, защото държавата иска да спре дейността на дружеството. "Искат да ни унищожат", каза той.

По думите на Димиев една от версиите е, че някой иска да прехвърли бизнеса към друго лице. Нарежданията и действията се дават от българското правителство, уточни той и предупреди, че протестите на работниците ще продължат, включително в София, "докато не спре войната срещу нас".

Евентуалният фалит на "Емко" се вписва в плановете на държавата да поеме контрола и върху "Дунарт".

Междувременно експерти от оръжейния бранш твърдят, че съвсем не е сигурно, че ВМЗ-Сопот ще може да се справи с продукцията, която вече е произведена от "Емко", но "Кинтекс" отказва да продаде. Причината е, че част от компонентите трябва да бъдат доставени от "Емко" и по-точно от сръбската му фабрика. Караниколов обаче заяви, че е договорил със сръбския министър на икономиката директен внос на барут за ВМЗ-Сопот "от държава на държава".

Ако договорената продукция не бъде изнесена, ударът срещу "Емко" ще коства на България загуба на пазар в Индия, предупредиха източници от бранша с уточнението, че в началото на октомври предстои нов търг, в който единият претендент е "Емко", а другият – Русия. В този контекст стои въпросът в чий интерес работи българското правителството, коментираха източници на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?