Държавен фонд ще финансира лечението на най-бедните

От догодина лечението на най-бедните българи, които не се осигуряват здравно, ще се финансира от държавен фонд. Министерството на финансите вече е предвидило 25 млн.лв. за фонда, който ще се създаде с подготвяния Кодекс за задължителното здравно осигуряване.

Това стана ясно на работна среща на държавните и неправителствени институции, ангажирани със здравната реформа, свикана по инициатива на вицепремиера Лидия Шулева.

Фондът ще се контролира от социалното министерство, което ще изработи и критериите за отпускане на средства, обясни Шулева. Идеята е с пари от фонда да се заплаща определен пакет здравна помощ за социално слабите и хората без доходи.

Идеята за държавно финансиране на най-бедните, за да не тежат върху здравната каса, бе лансирана още преди месеци от управителя на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.

Засега не е ясно за каква бройка хора са предназначени тези пари, коментира председателят на Управителния съвет на здравната каса, зам.финансовият министър Кирил Ананиев. По думите му, в момента по различни причини между 300 и 400 хил. българи са загубили здравноосигурителните си права.

В срещата в понеделник участваха министърът на здравеопазването Славчо Богоев, управителният орган на здравната каза, както и представители на съсловните организации в сектора. След нея вицепремиерът Шулева заяви, че предстои обществен дебат, за да се постигне консенсус по модела за развитие на здравното осигуряване.

Здравният министър отхвърли предложението на варненски лекари за повишаване на осигурителната здравна вноска от 6 на 9% от догодина. Мотивът на джипи-та беше, че сегашния размер на вноската не покрива необходимите средства за лечение на болните.

За 2005 г. подобно нещо не се предвижда, каза Богоев. Той допълни, че увеличение на вноската е възможно, но след 2006 г.

Средствата за здравеопазване догодина не трябва да падат под 4.3 % от БВП, и то без в тях да се включват 25-те млн.лв. за държавния социален фонд, допълни Кирил Ананиев.

Споделяне

Още от България