Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора

Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора

Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора в областите, където не е направена водната реформа, които към момента са 12, както и в населените места с население между 2000 и 10 000 души. Причината е, че тези територии към момента остават без европейско финансиране. Това стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков по време на форум за водната инфраструктура.

Той не уточни с какъв бюджет ще разполага фондът, защото идеята е в начална фаза. Предстои да бъде създадена междуведомствена група с представители на министерствата на финансите, на регионалното развитие и на околната среда. Тя ще изработи условията за работа на фонда, уточни Нанков.

В момента по линия на оперативна програма "Околна среда" се подпомагат общините с население над 10 000 души за модернизация на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателни станции. По Програмата за развитие на селските райони пък се подпомогат общините с население до 2000 души. Така без финансиране остават населените места с между 2000 и 10 000 жители.

Освен това към момента в 12 от общо 28-те области не е завършена т.нар. водна реформа. Според нея всички ВиК оператори трябва да се обединят в една асоциация и само един оператор да обслужва областта. В областите, където реформата не е приключила, общините също нямат право на европейско финансиране.

Изборът на общини, които да бъдат финансирани от държавния фонд, ще става по обективни критерии, каза Нанков. По думите му ще се подкрепят най-спешните и неотложни проекти.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви по време на форума, че към 15 май само за сектор "Води" са обявени десет процедури по оперативна програма "Околна среда" за 866 млн. лева. Сключени са 20 договора за безвъзмездна финансова помощ за над 602 млн. лева, което е около една трета от ресурса по програмата за този сектор. Около 100 млн. лв. от тях отиват за разработването на прединвестицонни проучвания за областите приключили с водната реформа. Такива проучвания вече бяха направени със средства от Световната банка, но за всеки от 52-та ВиК оператора.

Двамата министри посочиха, че освен държавни и общински средства за инвестиции във ВиК сектора в общините, останали без еврофинансиране, ще се търсят и други финансови инструменти.

След като водата поскъпна с между 10 и 20% през тази година, заради инвестициите в сектора от еврофондовете, регионалният министър Нанков коментира, че в бъдеще ще се търси баланс. В момента с подкрепата на Световната банка се създава механизъм за повече инвестиции при минимално отразяване на това върху цената на водата, каза Нанков.

По думите му в някои населени места цената на водата е на горната граница на социалната поносимост, като Монтана, Търговище, Добрич, и там цената на водата не може да расте или ръстът трябва да е обвързан с увеличаването на доходите на населението.

В същото време в някои области цената на водата е в пъти по-ниска от прага на социална поносимост, каза Нанков и побърза да уточни, че това не означава, че тя трябва да поскъпне до нейния таван.

Споделяне

Още от Бизнес