Държавен фонд ще поеме здравните осигуровки на бедните българи

Специален фонд за деца и социалнослаби граждани ще поеме тяхното здравно осигуряване от догодина, съобщи в сряда министърът на здравеопазването Славчо Богоев. За фонда през 2005 г. са предвидени 20 млн.лв., които ще дойдат от бюджета на социалното министерство. Експертите на Христина Христова ще разработят критериите, по които хората ще могат да кандидатстват за това здравно подпомагане, съобщи БНР.

Предвижда се от догодина здравноосигурените да доплащат за болничното си лечение по няколко клинични пътеки, каза още Богоев. Министърът не уточни за кои диагнози става дума и какви са сумите, които ще се плащат от пациентите.

За догодина бюджетът за сферата на здравеопазването се запазва в рамките на сегашните 4.3% от Брутния вътрешен продукт, а като абсолютна сума ще нарастне със 118 млн.лв. до 1.744 млрд. Бюджетът на здравното министерство ще се увеличи с 3%, а на здравната каса - с 9 на сто.

От сряда влезе в сила нова наредба за контрол върху работата на лекарите и лечебните заведения, която предвижда съвместни проверки на касата и районните центрове по здравеопазване.

Проверките ще се извършват както по сигнали на пациенти, така и при установени нарушения в документите на болничните заведения.

Досега районните центрове по здравеопазване нямаха право да глобяват, това бе правомощие на здравната каса.

Славчо Богоев съобщи още, че заради установени нарушения двама директори на болници са отстранени, а други двама са предадени на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?