Държавен институт ще прави биодизел и брикети от тютюн

Държавен институт ще прави биодизел и брикети от тютюн

Върху проект за оползотворяване на тютюневите стебла след събиране на реколтата и на неизползваните семена и листа от културата работи държавният Институт по тютюна и тютюневите издалия. Възможностите са от стеблата да се правят екобрикети за отопление, от семената да се произвежда биодизел и шрот за изхранване на животни, а от листата – естествени пестициди, вместо съобщиха в сряда от Министерството на земеделието и храните, което е принципал на института.

Един от световните тютюневи концерни е готов да предостави на института безплатно машина за производство на екобрикети, които са много търсени на световния пазар, посочва директорът на научното звено доц. Христо Бозуков. Ако проектът е успешен, схемата може да действа във всички тютюнопроизводителни райони в страната, посочи той.

 

В момента от тютюна се добиват годишно близо 120 хиляди тона отпадна биомаса. От тях стеблата, от които може да се произвежда алтернативното гориво, са около 85-90 хиляди тона, което ще спести изсичането на голямо количество от горите за отопление, изчисляват от института.

 

За едно домакинство през зимата за огрев са нужни средно 10 кубика дърва. Това означава, че при 90 хиляди тона биомаса, 9 хил. семейства ще могат да ползват за огрев брикети от тютюневи стебла, смята Бозуков.

 

Друг много ценен, но неизползваем засега енергиен източник са семената на тютюна. Те съдържат 30-35 % мазнини, което ги прави отличен източник за биодизел. Ежегодно при тютюнопроизводството се добива голямо количество семена, които също не се оползотворяват, посочват от агроведомството.

 

Останалата биомаса от семената, т.нар. шрот, след извличане на маслото, може да се гранулира. Високото ѝ белтъчно съдържание я прави много добра храна за животните, разяснява шефът на Института по тютюна и тютюневите изделия. От другите зелени части - листа, филизи и др. се добива биоетанол, приготвят се препарати за растителна защита, ползват се в производство на лимонена и ябълчена киселина. Те намират приложение в медицината и хранителната промишленост, както и в парфюмерията и козметиката, продължава Бозуков.

 

Тютюневите листа освен хранителните вещества, съдържат алкалоида никотин, който след разграждането на листата в почвата действа като естествен пестицид, допълва се в съобщението. Оползотворяването на цялата биомаса на тютюна ще осигури от една страна допълнителен доход на производителите, а от друга ще подпомогне националната икономика, коментира Бозуков.

Споделяне

Още от Greenpool