Държавен служител притискан за лиценза на ЗАД "Левски-Спартак"

Натиск е бил оказван над държавен служител от Министерството на финансите във връзка с лицензирането на застрахователното дружество "Левски Спартак". Служителят е имал възражения за лицензирането, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във вторник на дискусия в столицата за противодействието на прането на пари.

"На този служител му е било казано, че знаят всичко за личния му живот. Държавата трябва да полага повече грижи за защита на своите служители", каза министърът.

За натиска над служителя се е разбрало от разработката на МВР с кодовото име "Бизнесмените" за изнудване на бизнесмени да прехвърлят дяловете си в "Левски Спартак" на фирми, близки до Алексей Петров.

Разработката отлежава десет години във военната прокуратура, без да ѝ бъде даден ход, но след ареста на Петров миналата седмица прокуратурата я е иззела и е образувала по нея дело.

По времето, когато ЗД "Левски Спартак" получава лиценз, а това е в началото на 2000 г., регулаторният орган, даващ лицензи и извършващ надзор, се нарича Национален съвет по застраховане. Той е колективен орган със седем членове - четирима министри - на финансите, на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика, както и директорът на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта, представител на Асоциацията на българските застрахователи и преподавател от Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Две години преди да вземе лиценз - през декември 1998 г., на "Левски Спартак" е отказано издаването на лиценз, въпреки че няколко месеца преди това надзорният орган разрешава на две израелски компании, които и до днес са акционери в компанията правоприемник "Лев инс.", да придобият по 50% от дружеството.

Преди два дни Цветанов обяви, че по същата разработка има жалба на бизнесмен, притежаващ дял в застрахователната компания, който се е оплаквал, че му е оказван "психически и физически" натиск за прехвърляне на акциите. След подаването на официалното оплакване пред къщата на човека е била взривена бомба.

Споделяне

Още по темата

Още от България