Държави от ЕС по неофициален дипломатически канал оказват натиск върху Северна Корея

Държави от ЕС по неофициален дипломатически канал оказват натиск върху Северна Корея

Франция и Великобритания лобират пред Вашингтон да намали напрежението след най-мощния ядрен опит на Северна Корея преди месец, а държави от Европейския съюз, които имат посолства в Пхенян, пряко оказват натиск върху севернокорейците.

 

Група от седем страни от ЕС - Чехия, Швеция, Полша, Румъния, България, Великобритания и Германия - е провела поне две формални срещи със севернокорейски служители в Пхенян през септември, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати от ЕС.

Те обаче са били разочаровани, защото достъпът на високо ниво, който са получили в Пхенян миналата година, е отпаднал и сега на срещите присъстват само външнополитически служители от среден ранг.

"Имаше усещане, че всъщност не стигаме доникъде, защото те изпратиха тези началници на отдели", каза дипломат в Брюксел, запознат със срещите, определени като "много сериозни". "Те искат да разговарят със САЩ", отбеляза той.

Белият дом отхвърля възможността за подобни разговори. САЩ нямат посолство в Пхенян и разчитат на Швеция за извършване на консулски дейности, особено когато западни граждани имат неприятности в КНДР.

Северна Корея е разгневена от разширяването на санкциите на ЕС. Според дипломати от ЕС това може да се отрази върху усилията на общността да помогне чрез посредничество за уреждане на ядрената криза, а Брюксел подготвя още мерки срещу Северна Корея.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини казва, че общността е готова да посредничи в преговори, насочени към замразяване на севернокорейските ракетни и ядрени програми.

Същевременно обаче ЕС иска петролно ембарго срещу КНДР и се надява други страни да последват този пример.

Срещите със севернокорейски служители, провеждани обикновено в посолството на някоя европейска страна, са били съсредоточени върху освобождаването на затворени западни граждани, а не върху големи дипломатически инициативи. Те обаче може да се окажат важен канал за предаване на послания между Пхенян и Вашингтон в момент, когато се увеличават усилията за успокояване на напрежението между КНДР и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?