Държавите от ЕС искат достъп до либийски води, за да връщат корабите с мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите от ЕС са възразили в понеделник срещу липсата на достъп до териториалните води на Либия в хода на операцията "София", съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в Брюксел, цитирана от БТА.

Представители на Белгия в последните дни заявиха, че страната им ще се оттегли от операцията, ако не бъде осигурен достъп до либийския бряг. Това е необходимо, за да може "спасените" в Средиземно море мигранти да не бъдат превозвани до ЕС, а да бъдат връщани обратно в Африка.

Министър Захариева отбеляза, че досегашното положение е в полза на каналджиите, които примамват мигрантите да се качат на лодки с уверението, че след това ще бъдат "спасени" от корабите на ЕС. Тя добави, че тази практика вече бива определяна като "най-смъртоносната туристическа агенция".

Трябва да направим безсмислена продажбата на този "билет" - ако мигрантите знаят, че ще бъдат върнати, биха се замислили дали има смисъл да рискуват живота си, плащайки такива пари. Откакто се води статистика, 65 хиляди човешки живота са загубени в морето.

Трафикантите качват хората на лодки, защото знаят, че корабите на ЕС са на 20 мили, поясни Захариева.

Най-важното е да продължаваме да настояваме за сключването на договори за доброволна реадмисия на европейско ниво със страните на произход и транзитните държави. Солидарността означава да продължим да полагаме усилия да спрем нелегалната миграция. Не можем да бъдем изправени пред избора дали да спасим давещи се в Средиземно море, или да ги приемем. Когато ги спасим, не означава, че трябва да ги приемем и те да изберат къде да живеят в ЕС, посочи министърът.

По нейните думи е необходимо ЕС да финансира и укрепи местните институции на държавите на произход на мигрантите. Захариева добави, че е нужно в тези държави да бъдат създадени мигрантски лагери под наблюдението на ООН и ЕС. Това в никакъв случай не означава, че трябва да продължим да приемаме незаконните мигранти, които търсят по-добър живот. Трябва да се погрижим за бежанците - хората, които бягат от войни, за да спасят живота си, уточни министърът.

Захариева съобщи, че на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи министрите са били призовани да поискат от министерствата на финансите разчет за възможностите за вноски към фонда за Африка. Разбрахме се да обединим усилията си, да имаме един източник на комуникация с Либия и с други страни от Африка, добави тя.

Много е важно да се разбере, че кризата с незаконните мигранти не е на една държава - това е световен проблем и изисква общо решение. Моето съобщение към колегите беше, че трябва да бъдем солидарни с външните граници, каквато е и България. Да приемем политиката за релокация не означава, че това ще реши всички проблеми, коментира Захариева. Сред необходимите стъпки тя посочи обвързването на сътрудничеството на ЕС с държавите, откъдето произхождат мигрантите, с цялостна програма - чрез предоставянето на помощ за обучение на властите и с осигуряването на стипендии за законно дошлите в ЕС младежи.

Външните министри на ЕС се споразумяха днес да бъде ограничен износът и доставката за Либия на надуваеми лодки и извънбордни мотори, предаде ДПА. Мярката цели да противодейства трафика на мигранти през Средиземно море, който създава рискове за живота им. В изявлението след срещата на министрите в Брюксел се казва, че това е "опит за допълнително затрудняване на бизнес модела" на трафикантите на хора.

Решението постановява, че на страните членки е позволено да забранят износа и доставката на тези стоки, "когато има сериозно основание да се смята, че те ще се използват от трафиканти на хора". Забраната може да се отнася и за транзитни през ЕС доставки на надуваеми лодки и извънбордни мотори.

Но тъй като забраната не важи за износа и доставките за гражданска употреба, напр. за либийски рибари, ефективността на тези санкции може да бъде ограничена, отбелязаха информационните агенции. Нещо повече - съседните страни на Либия остават източник за дингита и мотори към тях за нуждите на либийските трафканти на мигранти към Европа.

По данни на Международната организация за миграцията от началото на тази година над 100 хиляди мигранти са прекосили Средиземно море в посока Европа. Около 84 на сто от тях са направили това с лодки от Либия до Италия.

На днешното си заседание Съветът на ЕС на равнище външни министри реши, че трябва да бъде удължен до края на 2018 г. срокът на действие на военноморската операция на съюза "София". Тази стартирала през 2015 г. операция цели спасяване по море на мигранти в бедствие и борба с техните трафиканти.

В заключителния документ на министерската среща се отправя призив към враждуващите фракции в Либия да прекратят сраженията, да признаят правителството в Триполи и да започнат да работят за възстановяването на страната.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?