Държавите в ЕС, които не изпълняват мигрантските квоти, ще бъдат предадени на съд

Държавите в ЕС, които не изпълняват мигрантските квоти, ще бъдат предадени на съд

Държавите от ЕС, които не изпълнят приетите квоти за разселването на мигрантите, ще бъдат предадени на съд. Това съобщи представител на Европейската комисия на заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, предаде БТА от Брюксел.

Представителят на ЕК поясни, че дори отделни държави да са гласували с "против" или "въздържал се" при приемането на квотите от Съвета на ЕС, решението за квотната система е утвърдено и следва да се изпълнява като влязъл в сила законодателен акт. Онези, които не изпълняват вменените с този акт задължения, ще бъдат предадени на Съда на ЕС.

ЕК съобщи, че до края на седмицата ще изпрати "много остро" писмо до Унгария заради предприетите промени в националното законодателство, свързано с миграцията. Според комисията проверките по вътрешните граници в ЕС трябва да се предприемат като последна мярка. Обособяването на Европейска гранична полиция ще помогне държавите да не предприемат каквото им хрумне при управлението на собствените си граници, допълни експертът.

По неговите думи трябват повече усилия за връщането обратно на онези мигранти, неполучили статут за пребиваване в ЕС. ЕК оценява и необходимостта от допълнителни мерки за установяването на разселените мигранти, които не са спазили задължението си да останат в приемащата държава, без да я напускат. Според ЕК сред целите на т. нар. "горещи точки" ще бъде връщането обратно на икономическите имигранти. Кандидатите за статут, които не получат право на пребиваване, може да бъдат отведени в затворени центрове, поясни експертът. Той отбеляза, че "горещите точки" и квотните схеми за разселването на мигрантите са две части от цялостен процес.

ЕК съобщи преди дни, че до края на годината ще предложи да бъде създадена Европейска гранична полиция. "Горещите точки", които засега се откриват в Италия и Гърция, ще бъдат звена за осъществяването на схемите за квотното разселване на 160 хиляди мигранти в ЕС. Разселените, регистрирани и одобрени в тези "точки", ще получават възможност за престой единствено в държавата, в която са били изпратени и няма да имат правото на свободно движение в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?