Реформаторският блок предупреди

Държавна гаранция от 100 млн. евро прави "Южен поток" необратим

Предложиха външни фирми за разследване на банкови измами да влязат в КТБ

Държавна гаранция от 100 млн. евро прави "Южен поток" необратим

Реформаторският блок обяви, че правителството се готви чрез отпускането на държавна гаранция за 100 млн. евро за започването на строежа на газопровода "Южен поток" да направи финансово необратим проекта.

 

Премиерът Орешарски да каже известно ли му е за издаването на гаранция от Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експертно застраховане (БАЕЗ) за "Южен поток“, отпусната ли е вече тази гаранция и ако не е, ще позволи ли той българският данъкоплатец да плати 100 млн. евро, попита на пресконференция Трайчо Трайков, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

 

По думите му тези действия се предприемат, не зависимо че строежът на газопровода може да не се случи, заради претенциите на Европейската комисия, че проектът не спазва европейското законодателство за газовите мрежи.

 

Ако трябва после да се спре, забави, промени проектът, тези 100 млн. трябва да се платят от българските данъкоплатци, обясни още Трайков.

 

Вече говорим за потенциални опасности за страната ни от "Южен поток“, според Трайков.

 

"Информирахме, че "Газпром“ пише българското законодателство в сектора в разрез с европейските ангажименти на България, за поръчките за милиарди за "свои“ фирми, за влагането на пари за дейности, които не са законовообосновани. Принудихме Стойнев и Орешарски да декларират, че няма да правят нищо по „Южен поток“, което би имало лоши последици за България. Орешарски обеща да замрази проекта до изчистването на всички въпроси по него, но ето че възниква този за банковата гаранция от ББР", посочи Трайков.

 

Той коментира и финансовите резултати на държавната електрическа компания, която в петък отчете 143 млн. лв. загуба, пасиви за над 1 млрд. лв., огромни дългове към топлоцентрали, банки и собственика си и сринат износ на електроенергията. Трайков каза, че не е изненадан от това, тъй като "Националната електрическа компания" (НЕК) е станала жертва на ценовия модел и на желанието на управляващите чрез нея и другите компании в сектора да поддържат ниски цени, за да не им търсят сметка хората за действията им в енергетиката.

 

В бъдеще, според Трайков, секторът трябва да се върне в баланс, така че приходите да са равни на разходите. Начините това да стане са различни – чрез промяна в цените, постигане на ефективности в работата на компаниите и като се спре да се харчат повече пари от нужното, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета на ГЕРБ.

 

Реформаторският блок за пореден път настоява да се прояви политическа воля от сегашното правителство и министърът на финансите да изпрати писмото, с което предлага на БНБ да заяви в единния европейски банков надзор желание България да стане член на този механизъм, коментира Гроздан Караджов, секретар на Гражданския съвет на Реформаторите. Според него така ще се избегнат рисковете от бъдеща банкова криза, защото банковата ни система ще бъде надзиравана по европейски механизъм с участието на европейски надзорници.

 

Реформаторите предложиха по случая с КТБ да се назначат специализирани фирми за разследване на банкови измами. Караджов подчерта, че подобни фирми са работили по време на кризата в Кипър и само за два месеца са разрешили ситуацията.

 

Такава услуга вероятно струва скъпо, посочи Караджов, но крайният резултат е специалистите да дадат най-евтиния вариант за излизане от кризата в КТБ и това не би отнело повече от месец.

 

Той изрази притеснението на Блока от неизпълнението на решенията, за които бе постигнат консенсус при президента – присъединяване към единния европейски банков надзор и назначаване на външни експерти, които да проверят ефективността и независимостта на българския банков надзор.

 

Любен Петров, зам.-председател на СДС, коментира констатацията на премиера Орешарски от днес, че национализацията на една банка е най-скъпото нещо, което ще бъде платено от всички български граждани. Тези думи пораждат в РБ следния въпрос – дали той е толкова прехвален финансист или за пореден път показва, че е зависим от други интереси. Затова този кабинет трябва незабавно да си подаде оставка и да се върне доверието в българската политическа система, заяви той.

 

По вътрешнопартийни въпроси Караджов съобщи, че все още се дискутира въвеждането на индивидуално членство в РБ. До две седмици "десните" ще са готови с политическата програма, свързана с визията им за управление, нужните секторни реформи и политики.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес