Държавна гора с построен вече частен басейн иска депутатът от ГЕРБ Емил Димитров

Преписката със земеделското ведомство за терена започнала през 2011 г.

Терените на фирмите, свързани с Емили Димитров, и исканата горска земя с байсейн върху нея, скица Биволъ

Процедура за закупуване на държавен горски терен близо до несебърския морски бряг и смяна на предназначението му е започнал депутатът от ГЕРБ Емил Димитров през 2011 г., след като върху имота вече е построен неизвестно как басейн. Това разкрива сайтът Биволъ в публикация от сряда, позовавайки се на документи от имотния кадастър, търговския регистър и преписки от Министерството на земеделието и храните за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд..

Става въпрос за държавен терен от 2.5 декара, намиращ се между други два имота в Несебър на свързани с Димитров фирми. Единият е от 11 декара и е получен като заменка, а другият е хотел "Хавай", който се управлява от фирмата "Експрес Турс", контролирана от "Елеонора Транс", която е собственост на майката на депутата от ГЕРБ – Елеонора Димитрова, и на Славян Теофилов, описан от Биволъ като "известен сикаджия". Дял чрез акциите на другия съсобственик на хотела – ЗАГ "Динамик", има и друга, свързвана с Емил Димитров, фирма - "Бороинвест".

 

Според изданието държавният терен е нужен на народния представител не само защото емежду други два негови имота, но и защото върху него вече е построен басейн. Така фирмата "Експрес Турс" иска от Регионалната дирекция на горите в Бургас през октомври 2011 г. да започне процедура по смяна на предназначението на имота. През февруари 2012 г. подопечното на земеделското министерство ведомство издава предварително съгласуване на процедурата, тъй като при оглед на имота не били констатирани ценни горски видове и държавата и общината не били извършвани залесителни дейности. Басейнът, който не е ясно с какви строителни книжа е построен, обаче явно не е забелязан от горските инспектори.

 

Сайтът припомня, че съгласно поправки в новия закон за горите, приети по предложение на самия Емил Димитров, промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска само за строеж на пристанища, летища, жп гари, автогари, промишлени предприятия, добив на подземни богатства, гробищни паркове, депа за отпадъци, насипища и хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения, с изключение на стъпките на електропроводните стълбове.

 

Наличният на терена басейн влиза в тези изключения, само ако се приеме за язовир или за хидротехническо съоръжение, допълва изданието и посочва, че е не е ясно как се е развила преписката по-нататък, но ако се вярва на уверенията на ГЕРБ, че всички подобни преотреждания ще бъдат спрени след избухналия скандал с продадените пясъчни дюни също край Несебър, то "РДНСК трябва да засипе хидротехническото съоръжение на хотела, а прокуратурата да потърси отговорност за самоуправство с държавна земя".

 

Името на Емил Димитров неведнъж изплува в извършени в миналото горски заменки. По времето на кабинета на трайната коалиция той получава 900 декара в Етрополския балкан. Заменените гори са в границите на ловното стопанство "Елен", собственост на Димитров. Чрез фирмата "Експрес Турс" получава със заменка 11 декара в Несебър. Тези сделки влизат в групата на проверяваните от Еврокомисията за непозволена държавна помощ, за което България рискува голяма глоба, припомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?