Държавна помощ от 325 лв. и дарителска кампания за пострадалите от труса

Павлова: Природата премахна незаконните постройки вместо нас

Снимка: БГНЕС

Всяко пострадало от земетресението семейство ще получи по 325 лева помощ, а щетите от трусовете, които най-силно бяха усетени в Перник, не са на някакви големи финансови стойности, по-скоро е нужна организация, за да стане оправянето им максимално бързо. За целта вече Комисията за бедствия и аварии има готовност за прием на заявки за възстановяване на щетите от земетресението, а отделно ще бъде организирана дарителска кампания, каквато бе обявена при наводнение в село Бисер и в която ще се включи парламентарната група на ГЕРБ.

На кризисния щаб в Перник е обяснено, че първо ще се приемат заявките за финансиране на ремонти на пострадали от трусовете обществени гради, училища и забавачки, така че още от понеделник да започнат възстановителните работи, каза финансовият министър Симеон Дянков пред журналисти в парламента.

 

В бюджета за тази година са заложени 85 млн. лв. за бедствия, като по-голямата част от парите са в наличност, каза финансовият министър. Думите му се различават от записаното в Закона за държавния бюджет, където за 2012 г. са заложени 70 млн. лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия. От тях в наличност са 22.6 млн. лв., става ясно от отговор на Людмил Върбанов, секретар на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, цитиран от “Капитал дейли”.

 

Помощи и за частни сгради

 

За частните сгради държавата също ще помогне, но ще е необходима и дарителска кампания, допълни вицепремиерът. Той и регионалният министър Лиляна Павлова бяха пратени по нареждане на премиера Бойко Борисов да обясняват пред депутатите за предприетите мерки след труса със сила 5.8 по скалата на Рихтер и епицентър в Перник, който в ранните часове във вторник разлюля региона.

 

Късно вечерта пък в Перник пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министрите на образованието, финансите и регионалното развитие и министър-председателят си поговори с хората от града и съседните села.

 

''Вторичен трус, никой не може да каже ще има или няма да има по-силен. Аз не мога да излезна и да им кажа на хората – прибирате се по домовете, за да ги успокоя и след това да се случи нещо. Няма да е честно. Така че това, че сме тука с половината министри, е единственото, което мога да направя за успокоение за тях”, обясни изненадващото си посещение премиерът.

 

Дянков коментира в парламента още, че щетите от земетресението не са големи, но какви точно са те, ще стане ясно след като започнат да се подават самите документи за финансиране на ремонти.

 

По думите на кмета на Перник Росица Янакива в общината работи кризисно деловодство. Там се приемат молбите за подпомагане, за да може да мине комисия да оцени щетите. След силното земетресение вчера в общината са подадени 300 сигнала за нанесени щети на сгради. Над 90 са сигналите в община Радомир.

 

Природата свършила работата на МРРБ с незаконните постройки

 

Собствениците имат 14-дневен срок, в който да окомплектоват документите - документ за собственост , снимки на разрушенията и документ, който доказва, че сградата е законна, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Повлаво. "Няма да възстановяваме незаконни постройки. Природата ги премахна, без да се налага нашата намеса", заяви тя.

 

В помощ на пострадалите ще бъде направена и дарителска кампания по почина за кампанията за построяване на нови къщи на пострадалите от наводнението от скъсан язовир в село Бисер, стана ясно от думите на Симеон Дянков. той обясни още, че до края на годината ще бъде решено дарителските смс-и да бъдат освободени от ДДС, след нотификация от Европейската комисия. По думите на министъра обаче, и сега има начин парите, които държавата е получила като ДДС от даренията, също да бъдат дадени за каузата.

 

От трибуната на Народното събрания председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че неговата партия ще се включи в дарителската кампания за Перник и изрази надежда в инициативата да се включат и другите политически сили. "Това не е политически пиар, това е наше задължение, когато хората имат нужда да се отзоваваме", обясни Велчев.

 

По думите на Лиляна Павлова много фирми са изразили желание да дадат строителни материали.

 

Междувременно в Перник бе отменено бедственото положение въпреки регистрираните през нощта три нови по-леки труса, по данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН.

 

Епицентърът им отново е на около 25 км югозападно от София. Последното земетресение с магнитуд 2.2 по скалата на Рихтер е било тази сутрин в 4:50 ч. Останалите двете са станали около 23 и 0 часа снощи с магнитуд съответно 2.9 и 2.4 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

 

Стената на язовир “Студена” ще се ремонтира през 2013 г.

 

"Материални щети в област Перник са най-големи, но най-важното е, че няма пострадали", заяви министър Павлова. Веднага след празниците - в понеделник, екип от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия ще направят извънредни замервания в проблемните места. Те ще инспектират язовир "Студена", чиято стена е в добро състояние и не е застрашена.

 

Павлова обаче допусна, че при нов трус може да има скъсване. "Мерки за рехабилитация ще бъдат изпълнявани, но в момента язовирната стена не е под риск. Ако имаме ново по-силно земетресение във времето напред, може и да се стане, но към днешна дата риск от скъсване не съществува", каза Павлова.

 

Стената на язовир “Студена” е включена за ремонт по програмата за строеж и възстановяване на нови язовири със заем от Световната банка, чието усвояване обаче се бави. Кредитът е още от времето на кабинета “Станишев”, но правителството на ГЕРБ замрази проекта заради финансовата криза. Сега плановете са ремонтът на язовирната стена на “Студена” да стане през 2013 г., казаха от Министерството на регионалното развитие за Mediapool.

 

По предварителни разчети за ремонта на язовир “Студена” бяха предвидени около 6 млн. евро. Съоръжението не е ремонтирано от построяването му през 1953 г.

 

Всички сгради с паспорти

 

Започва и издаването на технически паспорти на сградите в цялата страна за да е ясно каква е конструктивната им устойчивост, съобщи още министър Павлова. За целта екипи от архитекти и инженери ще обиколят всеки дом.

 

Строителният министър обобщи, че няма засегнати пътища в област Перник, тъй като те могат да издържат земетресение от 8 степен по Рихтер. Направена е детайлна инспекция на магистралите "Струма” и "Люлин” и е установено, че нито на мостовите съоръжения, нито на тунелите по аутобаните има щети.

 

Специални екипи ще инспектират жилищата, пострадали в Пернишко, за да знаят хората дали е безопасно да се приберат по домовете си. "Имаме готовност да направим и палатков лагер", увери министър Павлова. Осигурени са места в училища и болници за настаняване на хората.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?