Държавна помощ за производителите на рози, но неясно колко

Заявленията за подпомагането ще се приемат от 2 до 13 юли

Производители на рози протестираха срещу ниската изкупна цена, сн. БГНЕС

Розопроизводителите ще получат държавна помощ заради ниските изкупни цени през тази година. Те трябва да подадат заявления за това от 2 до 13 юли 2018 г. в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщи Министерството на земеделието и храните и горите (МЗХГ) в понеделник.

Размерът на подпомагането ще зависи от броя на подадените заявления и по тази причина от МЗХГ не се ангажират по колко средства на хектар ще получат регистрираните земеделски производители на рози.

Производителите на рози си извоюваха държавна помощ след протести през втората половина на май, заради ниската изкупна цена – под 2 лв./кг. https://www.mediapool.bg/niskata-izkupna-tsena-na-rozata-izkara-proizvoditelite-na-protest-news279314.html

По време на обсъждането на проблема в парламентарната комисия по земеделие на 22 май е посочено, че производителите ще получат подпомагане от 30 ст. за килограм розов цвят. Това означава около 4 - 5 млн. лв. извънредна помощ de minimis.

Омбудсманът Мая Манолова тогава поиска производителите на рози да бъдат подпомогнати с около 90 ст. за килограм розов цвят, но от отговора на земеделския министър Румен Порожанов стана ясно, че това е невъзможно, защото тогава целият бюджет по de minimis в размер на 15 млн. лв. трябва да отиде за розопроизводителите.

Сега от съобщението на земеделското министерство става ясно, че подпомагането няма да бъде на килограм розов цвят, а помощта ще се предоставя на площ. Целта е да се покрият част от разходите по отглеждането на маслодайната роза.

Общият размер на предоставената помощ на един земеделски стопанин или предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро ( 29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.), напомнят от МЗХГ.

Държавната помощ ще получат всички физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които са регистрирани като земеделски стопани, отглеждащи маслодайна роза.

Те трябва да кандидатстват  в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

За Кампания 2017 регистрираните розопроизводители бяха 1164, които са обработвали 4070 хектара с рози, по данни на ДФЗ. За тазгодишната кампания все още няма публикувани официални данни.

Обработваните площи с рози са около 41 000 декара, по думите на земеделския министър Румен Порожанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?