Държавна преса срещу оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев

Министърът на икономиката: Много странно се нагнетява напрежението в отбранителната индустрия

Скрийншот от Нова телевизия

Данните за нарастващи приходи на българската военна индустрия през последната година са съпътствани от безпощадни явни и неявни битки за контрола върху този все по-печеливш бизнес. Актуалната офанзива в момента е срещу оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев, върху когото се стовари цялата мощ на държавата, при това с медийната подкрепа на вестници, контролирани от депутата Делян Пеевски.

След като беше блокирана сделката за покупката на производителя на оръжие "Дунарит", сега държавата му отне и лиценза за продажба на боеприпаси на собственото му предприятие "Емко" с аргумента, че така гарантира сигурността на работниците и живеещите в района на Трявна. Те обаче излязоха на протест с искане за възстановяване на лиценза и се заканиха да блокират Прохода на Републиката, ако това не се случи.

В допълнение е отнет и лицензът за търговия с боеприпаси за 2 месеца и на държавното дружество "Снабдяване и търговия МО", с което Емилиян Гебрев търгува. Официалният мотив е липса на документ от ДАНС за назначението на новия началник Хранимир Генчев, стана ясно от обясненията на министъра на икономиката Емил Караниколов, който даде извънреден брифинг. Хранимир Генчев е организационен секретар на "Земеделски народен съюз" и поема управлението на държавната фирма със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, в началото на юли 2017 г., като преди това е бил контрольор в компанията. Според източници от военното министерство "замразяването" на лиценза по никакъв начин не им пречи на търговията с боеприпаси вътре в страната.

"В последния един месец за мен много странно се нагнетява напрежението във военнопромишления комплекс", заяви Караниколов в началото на извънредния брифинг. Официално той стана министър от квотата на "Атака" (част от "Обединени патриоти"), но дейността му като шеф на Агенцията за приватизацията, както и информация от запознати с кариерата му, дават основание да се смята, че той е марионетка на политика от ДПС.

"Няма имена, има сигурност. Длъжни сме да гарантираме сигурността на работещите и живеещите в региона", каза Караниколов в отговор на въпрос как ще обясни, че зад отнемането на лиценза на "Емко" стои Делян Пеевски.

"За разлика от другите двама господа - Цветан Василев и Делян Пеевски, познавам Емилиян Гебрев лично. Той е изключителен професионалист в този бранш, но законите трябва да се спазват", каза още Караниколов по-рано сутринта пред Нова телевизия.

Гебрев, който е бивш служител на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", отскоро е включен в списъка с мишените на вестниците на Пеевски, срещу които непрестанно се претакат едни и същи пасквили.

Към момента Гебрев не е коментирал публично ситуацията.

Протестът на работниците от "Емко" срещу "режисираната атака"

Протестът на работниците от "Емко" идва след този на "Дунарит" преди десетина дни. Двете предприятия са на Гебрев. "Дунарит" е пред отнемане на лиценза, а "Емко" е с отнет за 6 месеца лиценз.

С викове "Искаме си завода" около 400 служители "Емко" протестираха в понеделник сутринта поради опасения, че може да останат без работа. Те се опитаха да блокират Прохода на Републиката при село Вонеща вода, но бяха спрени от полицейски кордон.

Случващото се с "Емко" е в резултат на режисирана атака, заяви директорът на предприятието инж. Славчо Димиев, който участва в протеста, пред БНР.

"Атаката, която беше поета срещу фирма "Емко", а за съжаление и срещу други фирми, които се занимават с производство на специална продукция в България, много вероятно е да бъде режисирана. От кого, как, защо, естествено не мога да кажа, но срещу "Емко" беше впрегната, образно казано, цялата държавна машина", допълни той.

По думите на Славчо Димиев предприятието работи и покани следващата седмица органите на МВР да проверят дали нарушенията, заради които са спрени лицензите, са отстранени.

"Емко" може да произвежда, но не и да продава навън произведеното

В края на юли Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет взима решение да отнеме за половин година лиценза за външнотърговската дейност на "Емко". Вносител на предложението е икономическият министър Емил Караниколов.

Основание за предложението му е справка на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, която е направила проверка на производството и съхранението на оръжие и взривни вещества в предприятията "Дунарит" Русе, "Арсенал" Казанлък, "Емко" Трявна, "Аркус" Лясковец и ВМЗ Сопот.

Констатирани са редица нарушения в "Емко", докато в останалите предприятия всичко било наред. В складовата база се съхраняват боеприпаси и вещества, които по закон не трябва да са на едно място. На двора на производствената площадка се държат боеприпаси, което е забранено от закона и е опасно дори за работещите. Освен това са открити нередности, свързани с пожарната безопасност, изреди нарушенията Караниколов по време на пресконференцията.

"Длъжни сме да гарантираме сигурността на работниците и на населението в региона" каза министърът и посочи, че именно това е причината за отнетия лиценз. Той уточни, че веднага след като бъдат отстранени нередностите, лицензът на предприятието ще бъде възстановен.

Емил Караниколов благодари специално на онези работещи в "Емко", които са потвърдили за наличие на нередности.

По повод коментара на управителя на "Емко", че констатираните нередности са свързани с производството, а им се отнема лиценза за търговия, Караниколов коментира, че "такъв е законът".

От обясненията му стана ясно, че работещите в "Емко" могат да продължат да си произвеждат продукцията, въпреки нарушенията и рисковете за сигурността им, но нямат право да я продават.

"Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим", каза Караниколов.

"Държавата застава зад работниците, ние разбираме тяхната загриженост... Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да работи оптимално", заяви министърът на икономиката.

Атаката срещу Емилиян Гебрев

Акцията срещу "Емко" идва в момент, когато възможностите на Делян Пеевски да овладее русенския оръжеен завод "Дунарит" по съдебен път почти се изчерпаха, писа миналата седмица "Капитал" по повод офанзивата на депутата от ДПС.

През миналата година "Емко" придоби "Дунарит", който след фалита на КТБ и раздора между Цветан Василев и Делян Пеевски, остана под влиянието на бившия банкер чрез фирмата "Кемира".

Според данни в Търговския регистър новият собственик се е опитал да увеличи за своя дял сметка капитала на дружеството с 60 млн. лв. Промяната в собствеността и управата на завода, както и увеличението на капитала обаче още не може да бъдат вписани заради обжалване от частна фирма и от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, което блокира работата на предприятието.

Последното решение по казуса е от 16 август, когато Русенският окръжен съд спира вписването на новия собственик и ръководство по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Причината е, че върху акциите на "Кемира" е наложен запор по разследването срещу Цветан Василев.

Въпреки че ръководството на "Дунарит" е подало оставка, има правна пречка за освобождаването им, коментира в понеделник Караниколов.

"Анализираме постоянно информацията и ви уверявам, че държавата ще предприеме адекватни действия, за да защити интереса и на работниците, и на целия военнопромишлен комплекс. Да, ръководството въпреки че е подало оставка, има правна пречка за тяхното освобождаване. Следим тази информация и съвсем скоро вероятно ще предприемем действия. Но те отново ще бъдат за защита на работниците – те да продължат да работят и съответно дружеството да не затваря, тъй като е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс", коментира Караниколов без да стане ясно какви точно мерки ще предприемат.

Оръжейният завод "Емко" е собственост на Емилиян Гебрев и синът му Христо Гебрев, по данни на Търговския регистър. Компанията е на печалба от над 48.2 млн. лв. за 2016 г. Приходите ѝ от продажби са над 157.4 млн. лв. и идват от износ и вътрешни продажби на стоки с цел износ. Активите на "Емко" към края на 2016 г. са над 251.7 млн. лв., а служителите са 975, показва финансовият отчет на "Емко" за миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България