Държавна сделка за метали от “Кремиковци“ отива на прокурор

Държавна сделка за метали от “Кремиковци“ отива на прокурор

Прави се обстойна и задълбочена проверка на сделката, с която кабинетът на Сергей Станишев решава през 2008 г. Държавният резерв да закупи 24 хи. т метали от металургичния комбинат “Кремиковци“, без да има нужда от продукцията, само за да се осигурят пари за заплати на протестиращите работници във фалиралия завод. за купени в края на 2008 г. от предишния кабинет 24 хил. тона метал от металургичния комбинат .

След като завърши проверката, ще сезираме прокуратурата, обяви в петък по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му това е една политическа сделка, заобиколен е законът за обществените поръчка и е субсидирано едно преобладаващо частно и загиващо предприятие.

Той отговори на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов какво в момента се случва с метала - наличен ли е и дали е изпълнено заявлението на предишния кабинет, че целта на сделката е металът да се продаде на по-висока цена.

В случая има необоснована промяна за необходимостта от запаси в Държавния резерв, каза Цветанов.

Държавата е нямала нужда от тези запаси, това не е икономически изгодна сделка. За това свидетелствали думи на тогавашния премиер Сергей Станишев на едно от правителствените заседания, който предупредил, че от вземането на това решение зависи дали тогавашният икономически министър Петър Димитров ще пътува с президента Георги Първанов до Аржентина.

Вътрешният министър допълни, че в момента металите са налични в резерва, но не могат да се използват или продадат, защото върху тях има наложен запор от януари на Софийския апелативен съд заради иск срещу "Кремиковци".

Буквално дни преди в средата на ноември 2008 г. да започнат да се извозват въпросните количества от “Кремиковци“ към Държавния резерв, украинската компания “Ворскла Стийл“ спечели съдебен спор с комбината за собствеността върху 28 хил. т продукция, произведена с с доставени на ишлеме от украинците суровини.

Тогава Софийският градски съд постанови, че “Кремиковци“ дължи на “Ворскла“ 5 млн. евро и 28 000 т. готова продукция. Това бе доказано с представени в съда неопровержими доказателства, документи и протоколи, подписани от ръководството на комбината, които потвърждават, че около 60 хил. т суровини и въглища са доставени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?