Държавна субсидия от 70 млн. лв. спасила бюджета на НЗОК през януари

Държавна субсидия от 70 млн. лв. спасила бюджета на НЗОК през януари
Наложило се е държавата да субсидира Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през януари, за да може да бъде изплатена поне част от извършената медицинска дейност. Това съобщи новизбраният директор на касата Жени Начева в петък.

През януари от вноски са постъпили 30 млн. лева и държавата е субсидирала касата със 70 млн. лева.

Заради това, че държавата и касата пряко сили са събрали 100 млн. лева, а не нужните 140 млн. лева през януари, половината от дължимото на общинските и частните болници не е платено.

“Не правим разграничение между държавни и частни болници, но не можем да харчим повече, отколкото сме събрали. Избрахме да платим първо на лечебните заведения, през които преминават най-голям брой пациенти, а това са областните и университетските болници“, обясни Начева. Тя заяви, че не трябва да се правят прибързани заключения за стряскащо ниската събираемост, защото януари не е показателен месец. Начева очаква негативната тенденция да бъде преодоляна.

Данните обаче са тревожни, като се има предвид, че с пари от бюджета за тази година са изплатени дължими суми на лекарите за ноември миналата година.

Начева оправда ниската събираемост и с това, че много хора плащат по-късно вноските си за януари и парите пристигат през февруари.

През миналия януари и въобще през първите месеци на годината събираемостта също бе ниска, но за първи път се стига дотам държавната субсидия да доминира в парите, с които оперира касата.

Начева съобщи, че болниците, които не са сключили договор с НЗОК по нито една клинична пътека, са 12. Преди две седмици бе съобщено, че те са 21, но по думите Начева те са актуализирали документацията, с която кандидатстват. През тази година НЗОК ще работи с 19 лечебни заведения и медицински центрове по-малко.

Пет болници пък са получили гратисен период за сключване на договор с НЗОК, за да си намерят втори специалист по инвазивна кардиология. Начева обаче не каза кои са те.

Тя посочи, че въпреки намаления брой клинични пътеки, по които ще работят редица болници, няма да има пациент, който не може да получи болнична помощ, когато се нуждае от нея.

Начева отчете, че до октомври миналата година от общо 1.5 млн. преминали пациенти през болница, има 625 000 рехоспитализации.

Тридесет и две на сто от рехоспитализациите са в общинските болници, 13% в частните, 16% в държавните и 14% в областните.

Не за всички може да се твърди, че от тях не е имало нужда, но има и случаи, които наистина е можело да бъдат избегнати, коментира Начева. Четирима пациенти например са влизали по 14 пъти в болница миналата година. Шестнайсет пациенти са влизали по 12 пъти в болница, 400 пациенти – по осем пъти за година, а 200 000 пациенти – повече от два пъти за година.

Начева каза, че целта на НЗОК не е да прави икономии, но парите, с които разполага да се изразходват ефективно.

Като пример за досегашните абсурди тя посочи, че касата е имала договори с 12 починали пациенти от няколко болници в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България