Държа(в)на тайна изтече

Арестуваните при акцията "килърите" замисляли убийството на министър-председателя, сензационно съобщава в. "24 часа".

С това статиите на жълтите вестници, които от месеци предупреждават за готвено покушение срещу премиера Борисов, станаха повече с още една. Но понеже твърдението този път е на близкия до поредното управление в. "24 часа", който цитира "свои източници" за роля на американските служби в предупреждение за готвено убийство на самия Бойко Борисов, всички прегледи на печата в скучния летен неделен ден цитират твърдението като достоверно.

Нищо чудно някой ден по подобен начин да стане "известно" от "достоверни източници" нещичко за мезонетите, пушките, бракониерските набези и др. подобни сензационни "собствени разкрития" за президента Първанов – стига близка до управлението медия да бъде упълномощена да ги забележи.

Поръчката да бъде съобщена такава "чувствителна" информация се възлага само на много, много заслужило и доверено на заинтересованите от изтичането на сензацията лице сред журналистите. Нали не си представяте, че репортер на вестника под приктирие се е добрал с риск за кариерата си до супер секретната държавна тайна ВЪПРЕКИ волята на поръчителя – не на убийството (несъстояло се, слава на Бога), а на изтичането на информацията.

Историята познава доста случаи на изфабрикувани и дори организирани, но предотвратени покушения срещу вожда, с което се постига голям ефект пред публиката. Сред най-известните е израстването на Лаврентий Берия в очите на Сталин като негов най-предан сред преданите охранители именно след подобна постановка. Не искам да кажа, че случаят е подобен – нито тук е СССР, нито пък Цветонов и Борисов са Берия и Сталин. Но малко скептицизъм към страховитите сензации, сервирани по поръчка отгоре, е здравословна мярка срещу лесно подклажданото лековерие у нас.

За ситуацията в българските медии от всичко това се налага един доста жълт извод, който взимам назаем от един мъдър представител на жълтата раса. Лао Дзъ, векове преди възхода на бялата раса и наложеното от нея на света летоброене от раждането на Христа, е забелязал колко важно нещо е търпението. Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката, рано или късно труповете на твоите врагове ще минат покрай теб, твърдял той. И у нас е така: ако клечиш достатъчно дълго с жълт вестник в ръка край сивия медиен поток, рано или късно жълтата информация ще се потвърди от негов конкурент, което пък ще се подразбира от загадъчното мълчание на „достоверния източник“.

А в конкретния случай се убеждаваме, отново как се вади с(л)ух от водата в нашата държава, в която иначе самият държавен глава се гневи на журналист и го замеря със с(к)андал заради "слухове".

*Още коментари от същия автор може да прочетете на личната му страница.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?