Държавна венецуелска компания опитвала да изнесе средства в България

Венецуелската национална петролна компания депозира приходи в "Газпромбанк"

Държавна венецуелска компания опитвала да изнесе средства в България

Режимът на Николас Мадуро във Венецуела е направил опит да изнесе държавни средства в или през България. Това се разбира от изказване на венецуелски опозиционен депутат, цитирано от руската информационна агенция "Нюз".

Същевременно венецуелската държавна петролна компания е започнала да депозира часст от приходите си в руската "Газпромбанк“, предава Ройтерс.

Според депутата от венецуелския национален парламент Карлос Папарони Петролеос де Венесуела се е опитала да изнесе държавни средства в България.

"Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Туитър, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за временен президент на Венецуела, потвърди тази информация, отбелязва руската агенция.

Гуайдо планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, съобщи по-рано Ройтерс.

В Министерството на външните работи няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер, съобщи БНР в неделя като се позова на министерството.

Венецуелската национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) е поискала от клиентите на своите съвместни  предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк", предаде Ройтерс, като се позовава на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп.

Решението на Петролеос де Венесуела беше взето, след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари, целящи да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до петролните приходи.

Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори в съвместни предприятия в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължат проектите. Сред тези чуждестранни партньори са норвежката петролна компания Екуинор (Equinor), американският петролен гигант  Шеврон (Chevron) и френската компания Тотал (Total).

Освен това Петролеос де Венесуела е наредила на съвместното си предприятие Петроседено да спре добива на изключително тежък петрол поради липса на горива, с които да разрежда добитите количества. Причината е, че доставчиците от САЩ не могат да изнасят горива за Венецуела поради санкциите, отбелязва Ройтерс.

Руската "Газпромбанк" съобщи днес,цитирана от Ройтерс, че  венецуелската национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) е открила сметките си в банката преди няколко години и скоро не е откривала нови.Подчертаваме, че няма открити нови сметки и банката не планира да открива нови сметки, посочва банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят