Държавна защита за съдията по делото срещу руската група "Пуси райът"

Марина Сирова - съдията от съда в московския район Хамовники, която гледа делото срещу трите участнички в пънк групата "Пуси райът", е поставена под държавна защита, съобщила за ИТАР-ТАСС Анна Усачова, говорителка на Московския градски съд.

Държавната защита била осигурена "във връзка с постоянно идващите заплахи" срещу Сирова и по молба на председателя на Московския градски съд Олга Егорова.

Утре се очаква магистратите от Хамовники да произнесат присъда срещу трите млади жени от "Пуси райът", обвинени в хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. През февруари членки на пънк бандата нахлуха в столичната катедрала "Христос Спасител" и изпълниха т. нар. пънк молитва с призив Богородица "да изгони" президента Владимир Путин.

Според прокурора, поискал за подсъдимите по 3 години затвор, момичетата са накърнили чувствата на руските православни християни. По света процесът бе възприет като политически - като пореден опит за ограничаване на свободата на словото в Русия. В защита на младите жени се обявиха известни музиканти и интелектуалци.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?