Държавната администрация ще бъде съкратена с 15% догодина

Бордовете в държавните фирми се свиват до трима, коефициенти за заплатите в болниците

Държавната администрация ще бъде съкратена с 15% догодина

До края на 2022 г. държавната администрация да бъде съкратена с 15 на сто, а бордовете на държавните предприятия да се свият до трима души, както и да има обвързаност на заплатите на болничните шефове с тези на санитарите, ако здравните заведения искат договори със Здравната каса. Премахване на "глупавите" данък "уикенд" и данъка върху лихвите и възможност да се плащат сметките с ваучери, предоставяни от работодателите. За това има постигната договореност между "Продължаваме промяната" БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в предаването "120 минути" на бТВ в неделя.

Той потвърди думите на другия съпредседател на партията Кирил Петков, че до края на деня в неделя партиите, с които се преговаря за управленска коалиция, ще получат финалния проект на коалиционното споразумение. Василев очаква във вторник да приключи формалният процес по партийното одобрение на проекта на споразумението. То ще бъде публикувано предварително, а в началото на по-следващата седмица се очаква да има правителство.

"Изглеждаше лесно разбирателството, но не беше толкова лесно. Има 15-20 процента различия, които налагаха отстъпки. Никой не иска четвърти избори и затова се направиха разумни отстъпки, за да се разберем по политиките и за структурата на Министерския съвет", каза Асен Василев.

"Имаме разбиране за съкращаване с 15 на сто на държавната администрация до края на 2022 г. От 250 хил. души централна администрация става въпрос за 30 хил. души. Всеки министър да си огледа структурата и да прецени как да станат съкращенията и освобождаването на пенсионери", обясни той. В петък той вече разви тезата, че трябва да се изчисти държавната администрация от пенсионерите, които са именно около 15-20 на сто, и като съветници да останат пенсионерите само с ключови знания.

Съкращенията ще станат и като общите дирекции във всяко ведомство минат под една шапка за споделени услуги. "В момента сме с най-ниската безработица и пазарът може да ги поеме тези хора. Не сме тук, за да се харесаме, а да свършим работа", заяви Василев.

Той каза още, че се предвижда съветите на директорите на държавните дружества да бъдат намалени само до трима души, а не както е сега по петима и седмина души, а "Българският енергиен холдинг" дори се сдоби с още четирима членове на борда, за да бъде сменен назначеният от ГЕРБ като шеф Валентин Николов.

Василев обаче коментира, че не може заплатите в големи и важни държавни предприятия да се равняват на възнаграждения в администрацията.

"За управление на банка или на енергийния холдинг заплатите трябва да са адекватни на тези в частния сектор, иначе не може да се привлекат качествени хора", заяви Василев.

Той каза, че въпреки несъгласието на "Демократична България" за запазване на осигурителния таван на 3 хил. лв. "Ще се запази коефициентът от 2.3 по средната работна заплата при въвеждането на осигурителния доход. Тази формула няма да увеличи сивия сектор. Истината е, че тази мярка няма да доведе средства от смислена величина – под 100 млн. лв., но така е честно спрямо останалите доходи. Защото за тях данъчната тежест ще расте, а за сектора на информационните технологии няма, ако се запази таванът от 3 хил. лв. за техните осигуровки", обясни Василев, който се очаква да стане финансов министър.

Няма развитие на икономиката с ниски заплати. Ако инвеститор заради 50 лв. на месец ще напусне страната, по-добре да я напусне, смята още той.

В здравната група се прие да име коефициент между най-ниска и най-висока заплата за всички работещи в болница, която иска договор със здравната каса. Тоест един директор, ако иска да получава заплата от 100 хил. лв., трябва да плаща на санитарите 10 хил. лв., даде пример Василев.

Той отбеляза, че от спирането на течове в митници и от данъци са осигурени към края на ноември 500 млн. лв. повече. Най-голямата събираемост е от складовете за горива със засиления контрол, каза Василев.

Отговорността за съставяне на правителство "е прекалено голяма, за да позволим дребни дрязги да ни пречат да си свършим работата", коментира той в отговор на въпрос дали са преодолени нападките на "Има такъв народ" към него и Кирил Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?