Държавната администрация ще дава стипендии, обвързани с трудов договор

Снимка: БГНЕС

От 2018 г. правителството ще отпуска до 330 лв. стипендии за обучението на студенти, завършили трети курс от специалност, по която има недостиг на експерти в държавната администрация. След завършването на образованието си обаче избраните стипендианти ще имат задължение да работят минимум три години в съответната структура, която се е ангажирала с финансирането и провеждането на обучението.

За целта на заседанието си в сряда правителството е приело Списък на специалностите, за които в отделни администрации съществува недостиг на експерти и за които могат да се предоставят стипендии през 2018 г.

С това стартира за първи път стипендиантска програма, която е регламентирана в Закона за държавния служител, посочват от Министерския съвет.

"Целта е да се привлекат бъдещи служители, които се обучават в специалности, необходими за администрацията, още преди да са завършили. Одобрените стипендианти ще имат наставник по време на провеждането на програмата и ще са задължени да работят в съответната структура минимум три години след завършване на висшето си образование", обясняват от правителствената пресслужба.

За получаване на месечната стипендия, чийто размер ще е според бюджета на конкретната структура, но няма да надхвърля 330 лв., ще могат да кандидатстват студенти – български граждани, които са завършили трети курс по специалност, включена в списъка.

Изборът на стипендианти ще се прави от комисия в съответната администрация на три етапа – подбор по документи, писмен изпит и интервю.

Списъкът на специалности се актуализира ежегодно по предложение на администрациите, а за тази година са включени строително инженерство, геодезия, информационни системи и технологии, публична администрация, аграрни науки.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?