Държавната Банка за развитие е отпуснала кредит на "Титан" за 17 млн. лв.

Над 2.7 млн. лв. от тях са отишли за покриване на дългове на ЦСКА

Държавната Банка за развитие е отпуснала кредит на "Титан" за 17 млн. лв.

Българска банка за развитие (ББР), която е държавна и има за цел да кредитира с преференциални лихви малкия и средния бизнес и износителите, в началото на миналата година за няколко месеца е наляла 24.5 млн. лева във фирмата за чистота "Титан", а чрез нея и във футболния отбор ЦСКА. Това съобщи в. "Преса" във вторник.

 

Според разследването на изданието на Тошо Тошев кредитната институция е приела "безумно малко обезпечение", като е оценила на уникално висока стойност имоти на "Титан интернешънъл холдинг", приети като обезпечение.

 

Справка в търговския регистър показва, че Банката за развитие е отпуснала кредит от 17 млн. лв. на "Титан" за рефинансиране на задължения към други търговски банки. Заемът е отпуснат през април 2011 г. и трябва да бъде върнат в 5-годишен срок. Лихвата по него е 9%.

 

Кредитът е използван за рефинансиране на натрупани задължения на няколко компании от групата на "Титан" към търговски банка. Задлъжнелите фирми са "Титан интернешънъл холдинг", "Титан АС" и "София Билд", футболният клуб ЦСКА с 345 хил. лв. дълг и "Титан спорт" с 2.4 млн. лв. дълг.

 

С транш от 7.7 млн. лв. са покрити задължения към "Пощенска банка", "Алианц" и ОББ, а с втори транш от 9.3 млн. лв. към "Пощенска банка", СИБанк, ПИБ, ОББ и "Търговска банка Д".

 

Кредитът е обезпечен с всички активи на фирмите "Титан интернешънъл холдинг" и "Титан АС", както и с няколко апартамента, собственост на "София Билд", става ясно от договора, качен в Търговския регистър.

 

Според в. "Преса" обаче обезпечението е само от четири апартамента в столичния комплекс "Ембаси суитс" в кв."Манастирски ливади" и 6 подземни паркоместа, като оценките им са двойно завишени над пазарните.

 

Отделно Банката за развитие има договор с "Титан" за цесия за дългове, която към момента е 7.5 млн. лв., пише още в. "Преса".

 

Още в началото на 2011 г. от Банката за развитие съобщиха, че поне 5 общини ще разплатят дълговете си към фирмите за чистене на "Титан интернешънъл холдинг" чрез цесия през нея.

 

"Титан", които поддържат чистотата в близо две трети от градовете, закъса миналата година заради невъзможността общините да се разплатят с фирмата заради кризата. Тогава единият от собствениците на "Титан" Димитър Борисов обяви, че чрез цесията ще си получат 20 млн. лв., дължими от общините. От схемата за разплащане са се възползвали Столичната община и общините във Видин и Бургас, става ясно от Търговския регистър. Други общини, които заявиха още миналата година, че биха се възползвали от схемата, бяха Хасково, Смолян и Кърджали.

 

Повече от година бизнесът настоява да се намери механизъм, по който да се изчистят задълженията на общините към фирмите. Към края на 2011 г. местната власт дължи на бизнеса около 200 млн. лв., по данни на Българската стопанска камара.

 

Строителната камара отново постави въпроса да бъде приложен същият механизъм, чрез който се разплати държавата с бизнеса. Това стана чрез цесии през Банката за развитие през 2010 г. държавата изплати над 210 млн. лева по 915 договора с компании. Тогава фирмите прибраха малко над 90% от дълга си.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?